Länsbytet kan innebära byte av försäkringskassa
Landshövding Anders Björcks uttalande i förra veckan att Hebys länsbyte ovillkorligen innebär att kommunen också byter länstillhörighet till statliga organ som försäkringskassa och arbetsförmedling oroar socialdemokraterna i Heby kommun.
— Han deklarerade att det formella samarbetet med Sala måste upphöra på de här områdena, säger arbetarekommunens ordförande Carina Schön.
— Vi har en jättebra arbetsförmedling och försäkringskassa i Sala-Heby med kontor i kommunen. Vad får vi efter länsbytet, frågar hon.
Kommunstyrelsen skrev för en tid sedan till direktörerna för de båda myndigheterna i Västmanlands- respektive Uppsala län och framhöll det goda arbete och samarbete som lokalkontoren svarar för och önskade att det kunde fortsätta.
— Vi har bett riksdagsledamöterna att titta på det här. Självklart oroar Björcks inställning. Men är han länsstyrelsen? De sjuka och arbetslösa har rätt till mer än formell trygghet, säger Hebybon och politikern Håkan Collin.
Den socialdemokratiska riksdagsbänken i Uppsala län lyssnade.
— Myndigheterna i fråga borde ta initiativ, tyckte en av riksdagsledamöterna, Mats Berglind från Enköping.
— Men vi bör också lyfta den här frågan.
Heby kommun och arbetarekommun välkomnades av riksdagskollegan Tone Tingsgård från Uppsala. Spekulationen om att Heby tar med sig en övervikt av borgerliga röster till Uppsala landstings- och riksdagsvalkretsar är felaktig enligt en analys.
— S är starka här, säger Tone Tingsgård.
Men v och mp gör skillnad och mellan de nuvarande blocken kanske det handlar om en knapp borgerlig övervikt, framkom det.
Håkan Collin förklarade att i nuläget finns det inget utrymme för att fortsätta motsätta sig länsbytet.
— Tvärtom är det viktigt att vi försöker göra övergången så smidig som möjlig.
Nästan 40 procent var mot länsbyte i den kommunala folkomröstningen år 1998. Hur hanterar sossarna det?
— Vi måste arbeta för att länsbytet inte blir sämre utan bättre för Hebyborna, säger Carina Schön.
— Det gäller att hålla ihop kommunen och försöka reda ut de oklarheter och problem som uppstår på vägen, säger Håkan Collin.
Enligt honom har Heby tagits emot väl i Uppsala läns landsting:
— De vi vet nu är att vi får hemsjukvården kvar i landstingets regi, men den kostar kommunen några miljoner mer om året. Vi får en ambulans och troligen blir vårdcentralerna kvar med samma verksamhet som i dag.
— Men enligt min mening är de fortfarande mera oklart med folktandvårdens framtid och kollektivtrafikens omfattning. Den senare verksamheten blir av allt att döma även den kostsammare för kommunen i Uppsala län, säger Håkan Collin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!