Länsbytet ingen längre tvistefråga i Heby

Tongångarna är överlag positiva ett år efter länsbytet. Kommunikationerna mellan Heby kommun och Uppsala och närheten till Akademiska sjukhuset hålls fram bland politiker och näringslivets företrädare.

- Jag märker vissa förbättringar, säger Maj Andersson, lokalvårdare i Östervåla. Men alla telefonnummer till landstinget är nya. Polisen ligger numera i Tierp och det är en försämring. Det är svårt att ta sig dit med kollektivtrafiken.

- Jag märker vissa förbättringar, säger Maj Andersson, lokalvårdare i Östervåla. Men alla telefonnummer till landstinget är nya. Polisen ligger numera i Tierp och det är en försämring. Det är svårt att ta sig dit med kollektivtrafiken.

Foto: Nina Leijonhufvud

Heby2008-01-12 00:01
Det är svårt att hitta någon som är kritisk mot länsbytet. Någon enstaka röst höjs. Sett ur frågan om infrastruktur och kommunikationer ligger Uppsala närmare till hands än Sala och Västerås, åtminstone om man talar med folk i Östervåla och Harbo.
Många människor arbetar dessutom i Uppsala och pendlar dagligen till och från Uppsala.

Lars Erfäldt vice vd på verkstadsföretaget Zetterbergs, är övertygad om länsbytet var rätt.
- Konkret har det inte skett så mycket ännu, men på sikt är det helt rätt. Nu går vi åt rätt håll. Vissa kortsiktiga problem har uppstått, men det har varit min uppfattning hela tiden att ett länsbyte är nödvändigt.

Han får medhåll av Kjell-Arne Rönnberg, platschef på Scandinavian Kitchen i Harbo.
- Vi i Harbo ligger på rätt sida. Akademiska sjukhuset är ett stort plus och många av oss arbetar i Uppsala. Vägar och logistik till Sala är dåliga. Hade det funnits riktiga vägar dit skulle det nog inte se ut som det gör, säger han.
Han pekar också på att fastighetspriserna stiger i trakten.
- Folk väljer att flytta hit och logistiskt kommer framtiden se ljus ut eftersom det bor folk längs hela vägen till Uppsala, säger han.

Rolf Forsberg vid Mäklarcentrum i Östervåla har noterat ett helt nytt söktryck sedan länsbytet.
- Människor som letar efter hus gör det länsvis på internet. Nu hittar de fastigheter i Heby kommun och spekulanterna kommer ofta från Uppsala och Stockholm. Genom länsbytet har en järnridå flyttats.

Charlotte Wall, Länsbytarpartiet, är föga förvånande glad över att Heby sedan ett år tillhör Uppsala län.
- Genom länsbytet återfick folk sitt hopp. Polisens ökade närvaro ger trygghet och det gäller inte minst för den norra kommundelen. Numera har vi en ambulans mitt i byn dygnet runt, det betyder oerhört mycket. Rehabiliteringen efter sjukhusvistelser fungerar på ett helt annat sätt än tidigare. Är du frisk så kanske man inte ser de här sakerna, säger hon.

Rune Forsberg i Tärnsjö, arg kritiker av länsbytet, menar att det var helt onödigt.
- Om vi får storregioner kommer länsbytet visa sig var utan betydelse. Nu får kommunen extra kostnader och bytet leder till ökad byråkrati.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Schön (s), tycker att övergången fungerat bra.
- Viktigast är att bytet fungerar, det blev ungefär som vi hade tänkt oss. Men vi fick en ökad kostnad i form av högre länsskattesats och det motsvarar cirka tre fyra miljoner kronor. Men vi har fått en billigare kollektivtrafik och även om UL ska höja avgifterna så får vi inte betala lika mycket som förr, säger hon.

Oppositionsrådet Marie Wilén (c) är också positiv till länsbytet, men betonar att det finns de som är kritiska till bytet.
- Det måste man ta på allvar, säger hon.
Nu gäller det att använda de nya kontakter som knutits genom länsbytet, säger hon.
- Vi behöver ökad inflyttning och vi måste komma i gång med bostadsbyggandet. Heby kommun har mycket att erbjuda för det vardagliga livet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om