Landshövding till myggmöte i Gysinge

Ängslan om framtiden för den fortsatta myggbekämpningen är huvudanledningen till onsdagskvällens myggmöte i Gysinge med bland annat en landshövding på plats. Miljödepartementet och Naturvårdsverket har däremot nobbat mötet.

Besviken. Ingrid Bergman, ordförande i Föreningen för myggbekämpning, är mycket besviken över att varken miljödepartementet eller Naturvårdsverket hörsammat inbjudan till onsdagskvällens myggseminarium i Gysinge.

Besviken. Ingrid Bergman, ordförande i Föreningen för myggbekämpning, är mycket besviken över att varken miljödepartementet eller Naturvårdsverket hörsammat inbjudan till onsdagskvällens myggseminarium i Gysinge.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-10-04 08:05

Det är Föreningen för myggbekämpning som på onsdagskvällen inbjuder till offentligt myggmöte i Gysinge, som bland annat ska belysa finansieringen för myggbekämpningen samt ge information om alternativa bekämpningsmetoder.

– Seminariet, som också innehåller en frågestund, kommer att redogöra för den osäkra finansieringen samt att informera bland annat om den omtalade SIT-metoden för bekämpning av stickmygg, berättar Ingrid Bergman, ordförande i Föreningen för myggbekämpning.

Föredragshållare är Jan Lundström och Martina Schäfer från myggbekämpningsteamet samt Charlotte Heimersson, vd hos Nedab. Tunga representanter från berörda länsstyrelser och kommuner kommer att finnas på plats, däribland Gävleborgs landshövding Per Bill. Dessutom kommer riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD).

– Däremot kommer ingen från vare sig Naturvårdsverket eller miljödepartementet, vilket jag är fruktansvärt besviken över, säger Ingrid Bergman och fortsätter:

– Naturvårdsverket tycker inte att de kan tillföra någonting och att de redan vet vad det handlar om. Ungefär samma svar får jag från miljödepartementet, och att man inte ville ”sitta där och stå till svars”, berättar Ingrid Bergman som själv känner ängslan inför framtiden.

– Nya tillstånd måste utverkas varje år, det statliga ansvaret känns osäkert och de återkommande villkoren från Naturvårdsverket att utveckla andra bekämpningsmetoder än med BTI känns obehagliga eftersom det i nuläget inte finns några andra alternativ. Exempelvis kor och slåtter, som ständigt återkommer som alternativ, har ju visat sig verkningslösa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!