Lammproducenten Lars Jansson och Lars-Henrik Säfström, som driver Faringe kött, riktar skarp kritik mot länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Det efter att upprepade vargattacker gjort att Lars Jansson nu tvingas stänga sin gård.
– Länsstyrelsen analyserar inte konsekvenserna ur det perspektivet. De här vargangreppen gör att förädlingsindustrin blir utan råvara och att befolkningen får minskad tillgång till livsmedel, säger Lars-Henrik Säfström till UNT.
Länsstyrelsen i Uppsala län har konstaterat att över 80 får angreps av varg i länet under 2021, vilket är den högsta siffran på många år. Totalt i länet fanns ungefär 16 000 får, fördelat ungefär lika mellan vuxna och lamm.
– Givetvis kan angreppen förra året och den oro som angreppen orsakade ha en stor påverkan lokalt för de drabbade tamdjursägarna, samt tamdjursägare i närområdet, och påverka livsmedelsproduktionen av lamm lokalt. Det var också ett av skälen till att länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt efter en varg under hösten 2021. Sett till livsmedelsproduktionen i länet som helhet bedömer vi att tamdjurshållningen inte allvarligt försvårats i nuläget, skriver Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län, i ett mejl till UNT.
Gör ni tillräckligt för att hjälpa lantbrukare som har djur?
– Ett av våra uppdrag är att arbeta för att tamdjurshållning inte allvarligt försvåras av rovdjur. Vi använder de verktyg som finns i vår verktygslåda, både genom att informera och ge bidrag till förebyggande åtgärder och betala ut ersättning vid skador. Det är svårt att svara på om länsstyrelsen gör tillräckligt, men vi försöker göra det vi kan.
Naturvårdsverket har fått in önskemål om att revidera riktlinjerna för skyddsjakt, och det är något som myndigheten jobbar med nu.
– Vi samverkar med bland annat berörda myndigheter och de som företräder tamdjursägare för att ta in förslag på vad som behöver förändras eller justeras. Det är tråkigt att det förekommer att lokala producenter lägger ner, men det är upp till den enskilde om det är värt att fortsätta eller inte. Rovdjursfrågan är prioriterad och vi använder de verktyg som vi har till hands, till exempel viltskademedel, rovdjursbidrag, licensjakt och skyddsjakt, säger Carl-Johan Lindström, enhetschef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.