Heby kommun tänker centralisera den kommunala matlagningen till två ställen, Heby och Östervåla. Det betyder att folk kan bli arbetslösa i de båda köken i Tärnsjö. När det blev klart att matlagningen till kommunens skolor, daghem och äldreboenden skulle centraliseras startades ett upprop med namnlistor i Tärnsjö med kravet att köken skulle bli kvar i Tärnsjö.
I det läget erbjuder sig kyrkan att ta över arbetsgivareansvaret för kökspersonalen och sälja matportioner till äldreboendet och skolan.
- Vi har sagt till skolan och Liljebacken att om inte ni vill hålla i matlagningen själva kan vi göra det, säger kyrkoherde Bengt Bengtsson. Vi vill göra det för att barnen och de äldre ska kunna få god mat lagad på orten. Det skapar också arbetstillfällen. Idag arbetar 3-4 personer på vardera köken i Tärnsjö.
Kommunens verksamhetsnämnd har givit klartecken till skolor och äldreboende att de får lösa frågan lokalt. Rektorn på Tärnsjö skola, Margareta Lundström säger dock att skolan som förstahandsalternativ har att man lagar maten själv.
- Det är prio ett, i andra hand kyrkan, i tredje hand storköket i Östervåla.
På Liljebacken säger föreståndaren Birgitta Lind att ingenting är bestämt.
- Om vi inte gör det själva blir det en upphandling.
I det läget får kyrkan lägga bud och tävla som övriga matentreprenörer. Förutom priset avgör miljötänkande, erfarenhet med mera.
Det väckte uppmärksamhet när Nora församling engagerade sig i den nya bensinmacken i Tärnsjö. När Statoil la ner sin mack köpte församlingen två hektar mark och byggde en ny automatpump uppe vid vägkorsningen.
Är det en ny strategi från Svenska Kyrkan att engagera sig i bygdens utveckling?
- Nej, de här initiativen är helt lokala, säger Bengt Bengtsson. Men frågan ligger hos skolan och äldreboendet om det ska bli av.
Finns det inte risk för att misstankar uppstår att ni är ute för att tjäna pengar?
- Samma fråga uppstod när det gällde bensinmacken. Men det finns inga pengar att tjäna på de här verksamheterna.