Kulturarvsdag i det gröna

Gröna oaser, öppna landskap och parker. Alla stod de i fokus under gårdagens Kulturarvsdag. Heby tegelbruksmuseum passade på att visa upp sin skulpturkantade stig.

Ulrika Schwerin och Lena Persson har gått Tant Fridas stig många gånger men att höra konstnären Sonja Petterssons berätta om skulpturerna ger en extra krydda till vandringen.

Ulrika Schwerin och Lena Persson har gått Tant Fridas stig många gånger men att höra konstnären Sonja Petterssons berätta om skulpturerna ger en extra krydda till vandringen.

Foto: Tanja Lönnqvist

Heby2011-09-11 17:21

Under söndagen firades Kulturarvsdagen i hela Sverige med cirka 150 olika arrangemang knutna till årets tema Gröna platser.
– Kulturlandskapet bär spår av människans påverkan sedan årtusenden tillbaka och i år vill vi lyfta på förlåten till de gröna platserna. Varje odling, betesplats eller trädgård har en historia och nu är det dags att berätta den, säger riksantikvarie Inger Liliequist.

I Uppland fanns tio platser att besöka, ett av dem var Heby Tegelbruksmuseum som tyckte att det var passande att visa upp skulpturparken Tant Fridas stig.
–  Det krävs en känslighet för att veta vad som ska bevaras, och ofta upptäcker man det först när det är för sent. Det här parkområdet var dött förut, säger konstnären ÅC Danell, vars sambo Sonja Pettersson har tillverkat skulpturerna.

Att det är Kulturarvsdagen har inte särskilt många snappat upp på söndagseftermiddagen. Men Tegelbruksmuseet har många stammisar som kommer förbi nästa helg, så Sonja Petterssons första guidade tur hålls för dem och museets frivilliga personal.

Vi vandrar förbi hennes katter och hundar i metall och varje djur har en egen historia. Av själva Tant Fridas hus syns i dag endast en liten stenbit.
–  Som barn sprang jag över grönområdet till Frida flera gånger om dagen. Hon bjöd alltid på en endaste Läkerol så jag fick springa många gånger, berättar hon.

Kommunarkivarie Kenth Hansson har kommit för att lyssna och han uppskattar konstnärernas initiativ.
–  Vem hade för några år sedan trott att den här innergården kunde bli konststig, säger han.

Eva Svedberg hör till dem som ofta besöker museet. Det här med kulturarv är hon inte så bekant med tycker hon, mer än att hon vet att det finns saker i kommunen som borde tar om hand.

–  Åtminstone ett av tegelbruken borde bevaras. Jag brukar promenera förbi och titta på de förfallna byggnaderna, snart är de bortom all räddning. Det kunde passa med ett grönområde där också, säger hon.

Andra gröna platser i Uppland som kunde besökas i går var bland annat Brottbys kulturmiljöer, som blev tillgängliga genom dramatiserade ljudguider. På Skebobruks herrgård hölls föreläsningar och rundvandringar, och Naturstugan Upplands Väsby höll öppet hus.

Fakta

Så definieras ett kulturarv

Kulturarvet utgörs av vad tidigare generationer har skapat och hur vi i dag uppfattar, tolkar och för det vidare.

Kulturmiljön är i princip hela den miljö som har formats av oss människor genom tiderna. Det kan vara alltifrån en enskild plats eller byggnad till hela landskap.

Kulturarv är ett vidare begrepp än kulturmiljö. Det innefattar inte bara föremål, byggnader och fornlämningar utan också berättelser, traditioner och andra immateriella värden som vi övertar från tidigare generationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!