Krisen för svenska mjölkbönder tilltar

Det låga mjölkpriset tvingar fem svenska gårdar i veckan att lägga ner. Nu vill Ryssland köpa svenska kor från nedlagda gårdar.

Just nu är det mycket tungt att vara mjölkboende, jag hoppas verkligen att priset vänder uppåt igen, säger Mikael Berglund.

Just nu är det mycket tungt att vara mjölkboende, jag hoppas verkligen att priset vänder uppåt igen, säger Mikael Berglund.

Foto: Hans Lundgren

Heby2015-09-14 08:05

Europa översvämmas av billig mjölk från främst Tyskland och Frankrike sedan Ryssland slutade importera från EU som ett svar på EU:s sanktioner. Samtidigt säljs svenska kvigor till Ryssland.

Så ser den svenska mjölkkrisen ut just nu.

Den 11 september var literpriset till bonden 2,58 kronor per liter. Det ger inte svenska producenter försörjningen. Därtill är det inhemska regelverket för djurskydd en allvarlig merkostnad jämfört med kollegerna i exempelvis i Tyskland och Frankrike. Så resonerar många bönder idag, inte minst Mikael och Åsa Berglund i Buckarby utanför Tärnsjö.

– Vi skulle inte klara oss om inte min fru jobbade deltid som gymnasielärare och mina svärföräldrar är gratis arbetskraft på gården, säger Mikael Berglund.

Makarna Berglund berättar om hur de på senaste tiden fått brev från svenska uppköpare som är beredda att betala bra för kvigor av svensk rödbrokig ras.

– Jag har också varit på ett möte där samma budskap meddelades. Det verkar som ryssarna är inne i en satsning på sitt jordbruk och de nordiska raserna är efterfrågade, säger Åsa Berglund.

Hon tillägger att mjölkgårdarnas kris också spiller över på den svenska köttproduktionen eftersom tjurkalvarna mestadels går till slakt.

Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) från Uppsala säger att han skall ta upp frågan med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) när riksdagen öppnar den här veckan.

– Jag skall också fråga vad ministern avser att föreslå för att hejda avfolkningen av landsbygden. När fem mjölkgårdar i veckan läggs ner får det stora konsekvenser. I Finland har man infört kobidrag och vallbidrag för att stötta sin inhemska livsmedelsproduktion. Kanske kan också vi förhandla oss till den möjligheten? Vi borde även arbeta hårdare för att införa svenska djurskyddskrav i övriga EU.

LRF och ICA erbjuder svenska konsumenter att från och med den 21 september bidra med en extra krona plus moms för mjölk och ost direkt i butiken. Stödet går oavkortat direkt till svenska mjölkbönderna. Det rör sig om vissa förpackningar och sorter. ICA har skjutit till 25 miljoner kronor i en grundplåt. Satsningen pågår i sex månader och beräknas ge 100 miljoner kronor. Den beskrivs som "en tillfällig akutinsats" till de hårt pressade svenska mjölkbönderna.

Regeringens försök nyligen att i samarbete med bankerna skapa lånegarantier för krisdrabbade mjölkbönder misslyckades.

– Politiken måste snabbt genomföra verkliga stödåtgärder om vi skall ha kvar en inhemsk mjölkproduktion. Vi kan inte vara helt beroende av omvärlden. Mera lån är ingen bra lösning, säger Mikael Oscarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!