Flera patienter, och personal som arbetat hos Wemind har hört av sig till UNT och berättat om problem som de tycker finns i verksamheten.
När Region Uppsala gjorde en ny upphandling av den psykiatriska öppenvården i norra länsdelen (Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar) under 2016 var det företaget Wemind som tog hem budgivningen.
Avtalet löper på fyra år och trädde i kraft förra året. Det innebär att företaget ska svara för en evidensbaserad specialistverksamhet dit personer med psykiska sjukdomar själva kan söka sig eller bli remitterade från andra delar av hälso- och sjukvården.
Starten på företagets arbete har kantats av motgångar och kritik då flera patienter anmält det till IVO för bristfällig vård, avsaknad av empati, nonchalanta och oförberedda läkare och långa väntetider.
En person skriver i sin anmälan att hon uppmanades äta sin medicin när hon istället ville få gå på samtalsterapi och träffa en läkare. En annan person skriver att hon sedan 1990-talet fått psykiatrisk vård, men efter att Wemind tagit över så har hennes vård avslutats och hon uppmanats att vända sig till en vårdcentral istället.
– Om patienter inte är nöjda med vår vård så uppmuntrar vi dem att kontakta IVO eller Patientnämnden, förklarar Elin Valentin, verksamhetschef för Wemind i Norra Uppland.
Det finns även två Lex Maria-anmälningar som företaget själv gjort till IVO om två patienter som begått självmord.
I de utredningar IVO gjort kommer man fram till att självmorden inte är resultatet av vårdskador som orsakats av Wemind och deras verksamhet. Vidare säger IVO att några åtgärder därför inte kommer att vidtas mot företaget.
– Oaktat IVO:s beslut i suicidärenden så ser vi alltid över våra rutiner och går i genom patientjournaler för att undersöka om det finns några risker som vi kan åtgärda för att förbättra vår verksamhet. Vi ingår även i ett större arbete hos Region Uppsala där det undersöks hur suicidarbetet ytterligare kan förbättras i regionen, förklarar Elin Valentin.
LÄS MER: Så kommenterars kritiken av ansvarig politiker.
UNT har träffat flera personer som är patienter i den psykiatriska öppenvården i Norduppland. Deras berättelser har likheter med vad som sägs i IVO-anmälningarna.
På Facebook har det skapats en sida som heter ”Vi som vill ha Hätö och Esko Karlsson kvar”. På sidan har både vårdtagare och anhöriga tyckt till i överlag kritiska ordalag om Weminds verksamhet.
– Jag har full förståelse att det kan vara svårt för personer när verksamheter förändras. Vår målsättning är att skapa en så bra och optimal verksamheter som möjligt för patienterna, säger Elin Valentin.
Även en person med insyn i verksamheten bekräftar den bild som patienterna ger.
– Situationen är alarmerande och den behöver åtgärdas med rutiner för självmordsbenägna personer utifrån riktlinjerna hos Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Det handlar om att resurserna är för få vilket gör att personalen inte hinner med. Detta har gjort att många valt att sluta, säger personen.
Samma person berättar också om situationer där läkare från andra delar av sjukvården stormat in på Weminds mottagningar och varit upprörda över hur företaget hanterat bland annat remisser och utskrivningar.
– Vi startade vår verksamhet i juni förra året och det tar en viss tid att hitta rutiner för verksamheten. Dessutom kan det vara svårt att rekrytera vissa yrkeskategorier till verksamheten, säger Elin Valentin.