Korgen snabbt full av kantareller

Hennes "olympiska rekord", satt svampsäsongen år 2000 är på 200 liter kantareller. Hittills i år har hon plockat 25 liter. Matkonsulten Gunilla Nelander från hushållningssällskapet hittar kantarellerna.

Gunilla Nelander.

Gunilla Nelander.

Foto: Lasse Linusson

Heby2007-08-17 11:35
Man kan tycka att det regnat mycket i sommar, men i skogarna mellan Järlåsa och Vittinge där Gunilla Nelander har sina favoritställen har det sett torrt ut. Fram till för en vecka sedan - och då slog det till med kantareller.

Tjugofem liter halvvägs in i augusti, det tycker hon är ...lite lite. Men säsongen håller ju på ett tag och det är lite för tidigt att summera. Det man kan säga är att just nu är det gott om kantareller i skogen. Kanske än mer på andra håll - Gunilla Nelander säger att vänner i Dalsland knappt hinner fram till sina ställen innan korgen är full - men också i Uppland.
Gammal barrskog, mossa, också lite gräs, stigar och gamla skogsvägar. Leta i sådan terräng, rekommenderar hon.

Lasse Linusson




Recept

Vad gör man med 25 liter kantareller, eller för den delen 200 liter? Förutom då att knapersteka i smör (och då ska man se till att vattnet kokar bort först). Här är två recept från Gunilla Nelander, som hon tog fram för Upplandsmuseets matbok "Uppländsk undfägnad" och sedan har slipat på:

Syltade kantareller

1 liter medelstora kantareller
1 liter vatten
1 deciliter salt

Ättikslag:
1 deciliter ättiksprit
1,5 deciliter vatten
1,5 deciliter socker
1 tesked senapsfrön
5 hela kryddnejlikor
1 kanelstång

Dela svamparna på mitten, lägg dem i en skål och slå över vatten och salt. Låt stå i några timmar. Sila bort vattnet. Koka ättikslagen. Lägg svampen i en varm glasburk och slå över lagen. Sätt på lock direkt och förvala svalt. Inläggningen blir bäst om man kan tåla sig några veckor.

Svampkräm

1 liter kantareller - lyxvarianten, annars blandsvamp
1 röd lök som hackas
Smör till stekning
Salt
Peppar
Lite grädde
Lite vitlök - om man vill
En skvätt sherry eller portvin om man har

Rensa svampen och skär i små bitar. Lägg torr svamp i panna och förväll tills allt vatten kokat bort, tillsätt smör sen och fräs svampen. Krydda. Lägg med löken, kanske en skvätt sherry och kör blandningen till puré i en matberedare eller med en stavmix.

Tillsätt grädde så att konsistensen blir en bredbar kräm. Har man använt blandsvamp kan man tillsätt lite soya för färgens skull. Gott som tilltugg på crustini eller bröd, eller tillsammans med grillat kött.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!