Bakgrunden är att vissa insekter och växter är beroende av skogsbränder. Genom att årligen avsätta mark för att genom skogs- och markbränder bevara biologisk mångfald i bland annat Uppland, blir skogsbolaget Bergvik miljöcertifierat.
– I dag är det en nödvändigt. Det skogsbolag som inte gör upp en plan och genomför den i samråd med intresseorganisationerna får stora svårigheter på marknaden, säger Anders Isaksson, skogsvårds- och brännansvarig.
– Men, tillägger han, ytterst är det ett krav från konsumenterna, fast de flesta vet kanske inte om det.
Totalt brinner årligen 4.000 hektar skogsmark under kontrollerade former i Sverige. Det utgör fem procent av de arealer som avverkas. Men när en sådan skogsbrand i tisdags genomfördes söder om Månkarbo ringde närboende och larmade.
– Den stora skogsbranden i Västmanland för ett år sedan har gjort människor mera uppmärksamma på eld och rök, säger brandplanläggare Sandra Hänninen. Vi har gått ut och berättat i lokalradion om vad som pågår här i dag.
Vi står på en basväg intill hygget som utsetts att brinna och det börjar dra ihop sig för att tända. Arbetsledningen redogör för förutsättningarna: Vinden är lätt sydostlig. Två vattenhåll har grävts i marken, det största är tre meter djupt. Därifrån har hundratals meter brandslang dragits till strategiska punkter på det 13 hektar stora hygget. Ett dussin personer på marken och en helikopter är involverade i arbetet med att säkerställa brandens avgränsningar.
– Helikoptern vattenbombar kantlinjerna innan vi tänder. Det är viktigt att elden anläggs mot vinden, säger Antti Kujanpää, hyggesbrännare sedan tio år tillbaka.
Redan inom en timme kan man se insekter som sotbaggen landa i avbrända områden. Och frön från i dag sällsynta växter som brandnäva och svedjenäva - de kan ha legat i marken i mer än 100 år - börjar gro igen.
När det förekommer vind som i dag bränner elden en skåra i de kvarvarande träden på hygget. I dessa finner numera sällsynta insekter nytt livsrum.
När elden kommit en bit över hygget tilltar vinden i ryggen där vi står och ser på den från en höjd.
– Elden framför oss suger till sig vinden, förklarar Anders Isaksson.
Arbetet med den kontrollerade hyggesbranden pågick ännu under torsdagskvällen och eftersom eld kan ligga och pyra i stubbar och rötter bevakas hygget ytterligare nästan en vecka.