Svenskt näringslivs kommunrankning slår fast att Heby kommun är en av de 50 sämsta kommunerna i Sverige när det kommer till företagsklimat. Kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C) är besviken över utvecklingen i kommunen. Hon tror att en orsak till de dystra resultaten är den ekonomiska situationen i kommunen.
— Vi har haft ekonomiska problem de senaste åren, och det slår igenom i den här typen av rankingar. Företagen förväntar sig att kommunen har en hållbar ekonomi. Så när ekonomin inte är stabil tror jag att det färgar av sig på hur företagen ser på både förtroendevalda och tjänstemän, säger hon.
Hebys dåliga resultat i rankingen fick Företagarnas ordförande Charlotte Wall att rikta hård kritik mot kommunledningen. Hon anser att de inte prioriterar små och medelstora företag.
— Det här är verkligen något som vi måste ta till oss då det är uppenbart att många företagare känner så här. Men samtidigt vill jag säga att vi har tillsammans med näringslivet tagit fram en näringslivsstrategi för att vända den här trenden. Och där krokar vi gärna arm med Företagarna för att kunna nå de målen vi har satt upp, säger Marie Wilén (C).
Tycker du att ni har prioriterat de små och medelstora företagen nog de senaste åren?
– Vi vet att de nya jobben växer fram i de mindre företagen. Då måste de känna att kommunen är en positiv samarbetspartner. Men utifrån de resultat vi får så är det tydligt att vi måste bli bättre och fokusera på att ha ett bra bemötande och öka dialogen. Det måste hela den kommunala organisationen utveckla.
För att undvika ytterligare tapp i rankingen till nästa år har kommunen tillsammans med det lokala näringslivet tagit fram en näringslivsstrategi. Marie Wilén tror att det samarbetet i kombination med att kommunens ekonomi sakta men säkert blir bättre är nycklarna för att klättra i rankningen.
— Det här måste vända, vårt mål är att vara en av de 100 bästa kommunerna, och enligt mig är det fullt möjligt. I strategin ingår det att öka dialogen mellan näringsliv, tjänstepersoner och politiker, öka matchningen mellan näringslivet skolan och arbetslivets behov, förbättra servicebemötandet av företag och utveckla turism- och besöksnäringen. Om vi gör det vi har kommit överens om är jag säker på att vi kommer klara det, även om det kräver hårt jobb.