Hebys dyra taxinota: "Kan ha upphandlat på dumt sätt"

Samhällsbetalda resor som färdtjänst och skolskjuts kostar skattebetalarna miljoner mer än nödvändigt, enligt Heby kommuns kalkyl.

Vi vill gärna inte byta till en lösning med sämre kvalitet, säger Emma Burstedt.

Vi vill gärna inte byta till en lösning med sämre kvalitet, säger Emma Burstedt.

Foto: Bilbo Göransson

Heby2020-09-07 11:15

– Det är oklart om vi har ett avtal som är ofördelaktigt, eller om vi kan ha upphandlat på ett dumt sätt. Så är det eventuellt, säger Emma Burstedt, kommundirektör i Heby.

Kommunens kostnader för färdtjänst och skolskjuts är miljoner kronor dyrare än nödvändigt, enligt Hebys ekonomer. Och det är inte bara för att landsbygdskommuner har längre resor.

– I jämförelser med andra kommuner så tar man höjd för det, så vi jämför oss inte med Stockholms innerstad, säger Emma Burstedt.

Heby kommun måste spara, och då måste resorna bli billigare, menar hon.

– Grundskolan har ett uppdrag att dra ner sina kostnader, så utbildningsnämnden har räknat ut att det här kan vi faktiskt göra billigare själv, säger Emma Burstedt.

Om kommunen körde sina egna taxiresor skulle det alltså spara flera miljoner per år, enligt utbildningsnämnden. Men det är inte aktuellt. Det är nämligen samma taxibolag, Västupplands Taxi, som kör både skolskjuts och färdtjänst.

– Det är mer fördelaktigt för kommunen om vi tittar på helheten, säger Emma Burstedt.

Resenärerna verkar vara nöjda med dagens utförare, och därför vill man inte byta ner sig i kvalitet, berättar hon. Därför förlängs det nuvarande avtalet med ett år från och med årsskiftet, medan kommunen utreder en mer långsiktig lösning.

– Jag har aldrig hört om ett enda klagomål under mina fyra år som direktör, och det är svårt att sätta ett pris på det. Vi vill gärna inte byta till en lösning med sämre kvalitet, säger Emma Burstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!