Kommunen sparar inom barnomsorgen

Kommunala dagbarnvårdare sägs upp och förskolan i Enåker upphör i kommunal regi. Det är några av verksamhetsnämndens beslut på tisdagen.

Heby2009-05-05 16:21
- Sammanlagt rör det sig om tolv personer som berörs av åtgärderna som gäller från 1 augusti i år. Men dagbarnvårdarna erbjuds att fortsätta i egen regi och förskolan i Enåker kommer att tas över av friskolan som planeras starta där från och med höstterminen, säger nämndens vice ordförande Tomas Bergström (FP).
Senaste statistiken visar att antalet barn i förskoleverksamhet kommer att minska med 22 under år 2009 och 2010. Det betyder att det kommer att finnas plats där för barnen som nu är hos dagbarnvårdare.
- Det är först om ingen dagbarnvårdare startar eget som kommunen gör en större besparing. Nämnden är dock positiv till privata dagbarnvårdare. Vi måste göra något i nuvarande ekonomiska situation. Jämfört med många andra kommuner har vi höga kostnader för barnomsorg och familjedaghem, säger Tomas Bergström.

Verksamhetsnämnden beslutade också att se över hur kommunen utnyttjar sina lokaler. Vissa lokaler anses dyra, till exempel kostar skolorna i Enåker och Huddunge årligen vardera en halv miljon kronor. Avtalet med Heby Textil (Blå huset) som gäller till januari 2012 har sagts upp .
Inga boende finns kvar på Torggården sedan sista mars i år. Hebygårdar har ansvaret för att Torggården byggs om till trygghetsboende, alternativt att lokalerna upplåts till något annat ändamål.
Verksamhetsnämnden beslutade vidare att avveckla särskolan i kommunen som i dag utnyttjas av sex elever:
- Många föräldrar har valt särskoleundervisningen i Uppsala och Sala åt sina barn och kommunen svarar för skolskjuts.

Alternativet vore att ta hem alla särskoleelever, men vi kommer att få mycket svårt att upprätthålla den specialkompetens som krävs. Därför väljer vi att köpa denna undervisning externt, säger Tomas Bergström.
- Vi förbereder oss också för att kunna erbjuda förskollärare och barnskötare kompetensutveckling. Genom förskolelyftet ersätter kommunen och staten de som vill satsa på studier med 80 procent av lönen.
- Dels höjer vi den pedagogiska kompetensen, dels minskar vi arbetslösheten eftersom vi kan ta in vikarier för dem som studerar vidare, säger Tomas Bergström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om