"Kommunen har gjort en tabbe"

Han tvingades lägga 78 000 kronor på en ny avloppsanläggning – i onödan. Det menar Sten Trångteg, fritidsboende i Östervåla, som kräver pengarna tillbaka av kommunen.

Heby2017-05-29 11:14

Det var efter en inspektion av kommunens bygg- och miljöförvaltning 2007 som Sten Trångteg, tillsammans med ytterligare åtta grannar i fritidsområdet Hamra vid sjön Tämnaren i Östervåla, meddelades att deras avlopp inte uppfyllde miljökraven. I Sten Trångtegs anläggning rann toalettavloppet ner i en sluten tank medan det övriga avloppet, benämnt BDT, gick till en tvåkammarbrunn med markbädd. Efter ett föreläggande installerade Sten Trångteg 2013 en godkänd avloppsanläggning - till en kostnad på nästan 78 000 kronor.

– Vi gjorde som kommunen sa och trodde att de hade rätt, och vi tog dessutom för givet att samma villkor gällde för övriga fritidsfastigheter i området, säger Sten Trångteg.

När han senare upptäckte att så inte var fallet kontaktade han kommunen för att ifrågasätta varför bara han, och inte hans grannar, tvingats installera nytt avlopp.

– Svaret jag fick var att nya miljöregler från 2010 innebar att det inte längre råder generellt förbud att släppa ut BDT-vatten. Ett meddelande som hade sänts till alla miljönämnder i länet, berättar Sten Trångteg och tillägger:

– Min övertygelse är att kommunen missade de nya reglerna, en tabbe som för min del betydde en onödig utgift på nästan 80 000 kronor och som jag har begärt ersättning för – utan gehör, säger han.

Mats Jennische (M), ordförande i bygg- och miljönämnden, bekräftar att Sten Trångtegs ersättningsanspråk varit uppe i nämnden.

– Det har varit uppe som ett informationsärende, men vi har inte gått vidare med det.

Varför inte?

– Vår bedömning är att ärendet har behandlats rätt.

Varför krävdes nytt avlopp hos Sten Trångteg och inte hos hans grannar?

– Varje fastighet bedöms individuellt, och bedömningen var att det behövdes ett nytt avloppssystem.

Magnus Gunnarsson, förvaltningschef på miljöavdelningen i Sala-Heby, medger att det finns olyckliga omständigheter i fallet, men att kommunen i sak inte gjort något fel.

– Bedömning görs utifrån varje enskild fastighet, dess läge och förutsättningar. Vi har kollat upp fallet och gjort samma bedömning igen, säger Magnus Gunnarsson.

Svar som Sten Trångteg inte alls är nöjd med.

– Det här är bara är undanflykter för att skyla att man gjort en tabbe, säger Sten Trångteg som begär att fallet tas upp som ett ordinarie ärende, och inte som ett informationsärende, i nämnden.

– Det är först då har jag möjlighet att överklaga kommunens beslut. Dessutom är min fundering om det finns flera ägare av fritidsfastigheter som är i samma situation som jag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!