Erik Öqvist som är projektanställd hos institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet har ägnat de fyra senaste veckorna åt att mura pyrolysanläggningen, ett slags kolmila. Där förvandlas halm, löv och annat organiskt avfall till kol. Biokolet kan i sin tur användas för att ge bördigare jord, med bonusen att mängden koldioxid i atmosfären samtidigt minskas.
– Metoden har använts länge, ändå känner få till den. Men sökträffarna på internet blir fler och fler för varje månad så man kan se ett spirande intresse, säger Erik Öqvist.
Projektets pyrolysanläggning är bara 2,5 kubikmeter stor. Efter tolv timmars eldning kommer den lilla milan ändå att ha producerat 300 kilo kol, som så småningom ska undersökas och grävas ned.
– I tidigare tester fick vi fem procents skördeökning bara av att tillföra kol till jorden, berättar Lars Hylander som är docent och projektledare.
I projektet samarbetar man även med lantbrukare i Knivsta. Kol gjort på halm ska portioneras ut i deras åkrar i hopp om förbättrade skördar.
– Halmen är en restvara på åkrarna men på det här sättet kan man få användning för den, säger Lars Hylander.
Erik Öqvist skyfflar in mer bränsle i ugnen och torkar sig i pannan.
– Samtidigt passar den här metoden hobbyodlare likväl som hardcore lantbrukare, säger han.