Koll på vädret i 67 år

Gullsmyra några kilometer söder om Tärnsjö är vid sidan av SMHI:s stationer förmodligen Sveriges vädermässigt mest väldokumenterade plats. 81-årige Gunnar Johansson har hållit reda på celsiusgrader, millimeter och bar i över 67 år. Varje dag.

Heby2004-04-26 00:00
- Det var en lärare i skolan som uppmanade oss att skriva ner temperatur och nederbörd varje dag. Det skulle bli roligt att ha när vi blev gamla sa han. Och jag har alltid tyckt om siffror, säger Gunnar Johansson.
Så kom det sig att en tolvårig pojke började plita ner väder. Det var i februari 1935.
- Då skrev jag på lösa blad. Men min mamma förstod inte vad det varför papper jag hade sparat så de försvann i en storstädning.

Bättre ordning
Från och med första januari 1936 blev det bättre ordning. På köksbänken i hemmet där Gunnar Johansson levat hela sitt liv ligger anteckningsböckerna i travar, väl till hands för nya noteringar. På de äldsta, nästan 70 år gamla, är kanterna uppluckrade och häftningen bara ett minne. Men serierna är kompletta. Lufttryck och temperatur klockan sju på morgonen och kvällen, nederbörd, snödjup, dygnets högsta och lägsta temperatur: Allt finns där, i granna tabeller. Dag för dag, år för år.
- Eftersom vi hade djur på gården var det alltid folk här. De kunde läsa av när jag var på semester eller gjorde lumpen, förklarar Gunnar Johansson.

Höll på att glömma en dag.
Fast, erkänner han, en gång var det på vippen att en dag föll bort.
- Det var i början, jag glömde bort det helt enkelt. Men jag fick den dagen av en bekant som bodde några kilometer bort som också höll på.
Gunnar Johansson kan berätta om hårda krigsvintrar, bistra köldknäppar och rekordregn. Om förra sommaren då kvicksilvret för första och enda gången nådde 40 grader i solen.
Han berättar om gamla tider när regeln höll att kalla vintrar ger varma somrar. Nuförtiden slår ingenting in, tycker han.
Det värsta dygnet han upplevt minns han tydligt. Det var den 25 januari 1942.
- Jag och mina tre bröder skulle delta i en skidtävling i Sala. Kvällen innan var det 35 grader kallt. På morgonen var det 32 grader, men då hade det också börjat blåsa. Jag stannade hemma men mina bröder skulle iväg. De kom tillbaka efter mindre än en kvart, säger Gunnar Johansson och skakar på huvudet.

SMHI tackade nej
En gång erbjöd han SMHI sina tjänster, men där tackade man nej. Det gjordes redan mätningar i närheten och hans utrustning höll inte måttet.
Fast helt utan praktisk nytta har Gunnar Johanssons flit inte varit. Länge försåg han lokaltidningarna med månadsstatistik. Han har också kunnat bistå rättsväsendet vid några tillfällen.
- En gång var det några byggare som inte blivit klara i tid och skyllde på att det regnat. Jag kallades till tingsrätten för att vittna om vilket väder det varit.
Samma rutiner i snart sju decennier har inte fått Gunnar Johansson att tröttna. Ändå skulle han helst se att någon annan tog över.
- Jag har tjatat på att någon ska efterträda mig, jag kan ju lägga av vilken dag som helst. Men det är ingen som är intresserad.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om