Köksorganisation skjuts upp

Verksamhetsnämnden har beslutat att förlänga tiden för enhetscheferna att ta ställning till den framtida kostverksamheten.

Heby2009-11-04 16:46
Som UNT redogjort för tidigare avsåg samtliga chefer att beställa mat till skola och äldreomsorgen på sin ort från kommunens kök i Heby respektive Östervåla. Övriga 19 kök av olika kapacitet skulle stängas och 15 anställda varslas om uppsägning.
Men frågan är om nämndens intentioner fått en rättvis uppmärksamhet?
- Vi vill vara säkra på att det framgått att det finns två alternativ till att stänga köken, nämligen att i de fall förutsättningar finns laga maten i egen regi eller köpa den av någon annan producent, säger verksamhetsnämndens ordförande Rose-Marie Isaksson (S).

Det betyder att chefen på samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Jonsson måste genomföra en ny överläggning med de lokala kostcheferna.
Är det inte ett underkännande av hennes tidigare kontakter med dem att ni nu ber henne göra om informationen?
- Som sagt för min och nämndens del vill vi vara säkra på att samtliga alternativ övervägts, eftersom det är en så stor och avgörande organisationsfråga, svarar Rose-Marie Isaksson.
Anna Jonsson själv vill inte se nämndbeslutet som kritik:
- Nej. Redan i våras redovisades kostnaderna för att laga maten i egen regi eller köpa den från kommunen storkök. Men det kan mycket väl finnas intresse på vissa håll för att behålla de mindre köken.

Men din avsikt var att redan i morgon (läs torsdag), förhandla med de berörda facken om nedläggning av samtliga kök i kommunen utom de på skolorna i Heby och Östervåla och varsla berörd personal. Nämndens beslut stoppar ju det?
- Ja det är riktigt, svarar Anna Jonsson.
Rose-Marie Isaksson säger:
- I slutänden kanske bara två kök blir kvar i alla fall. Men under den senaste tiden är mitt intryck att det finns enhetschefer som börjat fundera i andra banor.
Nämnden skall behandla ärendet igen i december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om