Klart för älghägn i Heby

Otroliga utvecklingsmöjligheter. Så sammanfattar Leif Lindh på Gårdsjö gård norr om Heby utsikterna för älgparken på sina ägor.

Heby2006-02-06 00:00
Alla tillstånd från myndigheterna är klara och medan vintern ännu består och det är tjäle i marken skall den första biten av sammanlagt 1 500 meter inhägnad angöras utmed en gammal sjöbotten.
I höst kommer älgarna.
— Jag köper dem från andra hägn. En tjur och två kvigor. Sedan får de föröka sig. Jag räknar med sex eller sju älgar i framtiden.
Många fnyser åt den här idén, säger Leif Lindh.
— Men hur ofta ser vi en älg livs levande? Och kommer den riktigt nära i deras naturliga miljö, det gör vi aldrig.

Leif Lindh räknar upp kategorier som han väntar sig besök av.
Dagisgrupper och skolklasser:
— Vilken höjdare för ungarna att få klappa en älg.
Företag som vill bjuda personalen på något speciellt:
— Det går att ordna förtäring också.
Turister:
— Japaner och tyskar ser på älgen som på ett UFO.
Jägare:
— Jag har ett älgtorn där hägnet ligger. Därifrån kan jägarna sikta på riktiga älgar. För dem som läser till jägarexamen är det nästan nödvändigt.
Det finns ett tiotal älgparker i Sverige, de flesta i Norrland, några i södra Sverige, men inte en enda i tätbefolkade Mälardalen.
— Den närmaste härifrån finns utanför Gävle. Där höjde de i somras inträdet i hägnet från 50 till 70 kronor.

Leif Lindh berättar att han nyligen köpte en gammal traktor, en Grålle-Ferguson från 1952, med vilken han skall skjutsa sina gäster från gården de 500 meterna till hägnet.
— På en flakvagn efter traktorn sätter jag fast två stora soffor så att det blir bekvämt. Bara en sådan sak, att åka traktor, är en upplevelse för de flesta stadsbor.
Därpå går besökarna i samlad tropp in i hägnet.
— Jag följer dem till älgarna. Det är egentligen bara under brunsten i september som det finns risker. Då kan tjuren bli riktigt ilsken på omgivningen.
Men det är under våren och sommaren som Leif Lind kommer att ha älgparken öppen för besökare. Då får han hjälp av sina sambo samt far och mor att visa älgarna.
I vedboden kommer han att sälja älgprylar.

Det är en rätt så kostsam sak att öppna en älgfarm. Runt en halv miljon kronor går det löst på att få den i ordning. Det fodras till exempel ett tre meter högt staket som skall sättas fast på grova impregnerade trästolpar som med fyra meters mellanrum måste drivas ner en till två meter i marken beroende på dess beskaffenhet.
— Älgarna kostar runt 15 000 kronor styck.
De skall stödutfodras morgon och kväll. I framtiden blir det tvunget att köpa en eller ett par nya älgar för att undvika inavel.
Leif Lind berättar att länsveterinären och folk från länsstyrelsen och andra myndighetspersoner, som besökt gården som ett led i handläggningen av tillstånden, allihop varit lyriska över förutsättningarna:
— Inhägnaden på sju hektar har både skog, åker och våtmark. Till exempel har jag ett viltvatten i hägnet som aldrig fryser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om