Kick off för kvinnliga företagare
Plötsligt knackade verkligheten på dörren och orden fick kött och blod. Tre kvinnor från Tärnsjö, som driver 67:ans Grill, berättade om sin situation på en så kallad Kick Off för att främja kvinnors företagsamhet i Heby kommun.
- Bygger vi inte ut snabbt måste restaurangen stänga och åtta kvinnor blir arbetslösa, förklarade Jeanette Råsbo i mitten omgiven av kollegorna Britt-Marie Westling och Gunnel Pettersson. Till vänster Anne Närhi från länsstyrelsen.
Foto: Hans Lundgren
"Från ord till handling" är måttot, sammanlagt 26 kvinnor deltar. De flesta är redan företagare, andra funderar på att bli det. Deltar gör också länsstyrelsens jämställdhetsdirektör, kommunens näringslivsansvarige och en konsult som introducerar och leder det som förr kallades för grupparbeten.
I den rätt så långa introduktionen nämns välkända begrepp: genusfrågor, nätverk, kompetens-, personlig- och företagsutveckling etcetera.
De olika teman som skall diskuteras får deltagarna formulera själva. Samtalen i grupperna syftar till en handlingsplan för att främja kvinnors företagsamhet i kommunen. Liknande konferenser genomför länsstyrelsen i alla länets komuner under hösten.
De tre kvinnorna från Tärnsjö väljer temat "Vad kan jag som företagare göra för kommunen och vad kan kommunen göra för mig"?
- Det sägs att vi kan söka pengar för någon som kan hjälpa oss med alla papperen, att söka pengar, bygglov handla upp utbyggnaden och så vidare. Det är tjocka luntor, vi kan inte klara det, säger Jeanette Råsbo.
Det som ser ut att bli en ganska vanligt grupparbete blir i stället ett slags drama när Jeanette Råsbo lägger fram de konkreta problemen för 67: ans Grill:
- Vi har öppet dygnet runt. Vi var anställda av den förre ägaren. När han hoppade av tog vi över. Vi har inte tid med all byråkrati. Inte råd heller. I tre år har vi lagat dagens rätt utan att någon blivit det minsta sjuk. Lokalerna är bara sex år gamla. På kvällarna är restaurangen något av en ungdomsgård. Nu har nya lagar kommit, och allt ställs på ända.
Länsstyrelsens projektansvarige, Anne Närhi, försöker hitta utvägar:
- Kanske kan länsstyrelsens konsultcheck utnyttjas, funderar hon.
- Men då måste vi få dispens från de nya reglerna en tid så att vi hinner få alla papper klara, säger Jeanette Råsbo. Hur skall det gå till, när den kvinnliga livsmedelsinspektören från Sala bara hänvisar till lagens bokstav?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!