KemI står fast vid tidigare bedömning
Kemikalieinspektionen står fast vid sin tidigare bedömning att det inte kan uteslutas att en bekämpning i naturskyddsområden i Nedre Dalälven kan ha negativ effekt på den livsmiljö och de arter som skall skyddas.
Kemikalieinspektionen förklarar samtidigt att myndigheten enligt lagstiftningen inte kan bevilja tillstånd till bekämpning i hela området, men att regeringen kan ge myndigheten tillåtelse att bevilja ett sådant tillstånd.
Bland annat det fick de cirka 100 personer som slöt upp på ett möte i Österfärnebo på torsdagskvällen information om.
Med andra ord kan Kemikalieinspektionen bara tänkas ändra på sitt tidigare beslut efter tillåtelse från regeringen. Detta kan göra Kemikalieinspektionen kapabel att handla i den akuta situation som uppstått och ger också myndigheten en möjlighet att inte fullständigt tappa ansiktet.
- Det är ett slags skådespel vi ser. Först i nästa vecka kan regeringen fatta beslut, sade riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) från Uppsala.
Nedre Dalälvens Utvecklings AB har nu skickat Kemikalieinspektionen en ny ansökan där man begär tillstånd att sprida BTI också i de naturskyddade områdena. Mikael Oscarsson omtalade att han på torsdagen avsänt en skriftlig fråga till miljöminister Andreas Carlgren (C) där han ifrågasätter den årliga tillståndsprövningen, och fordrar att regeringen nu ger ett allmänt flerårigt tillstånd för BTI-bekämpning i Nedre Dalälven.
- Jag begär också att ministern medverkar till att ställa fyra miljoner kronor som katastrofmedel till förfogande så att nödvändiga BTI-insatser under resten av sommaren skall kunna finansieras.
Den budget och det BTI som det vid årsskiftet avslutade myggprojektet hade kvar till i år är i stort sett förbrukade. Projektets forskningsledare Jan Lundström och Nedabs vd Kalle Hedin upprepade att pengafrågan är avgörande.
- Ger regeringen klartecken för att BTI får spridas i naturskydda områden måste den också ge oss fyra miljoner att lägga till de 2,7 som berörda kommuner och län bidrar med.
Men det finns inte BTI att köpa i Europa just nu, bara i USA.
- Vi behöver 35 ton till för att kunna göra en heltäckande insats. Det betyder att flera flygplan måste transportera lasten över Atlanten. Det blir dubbelt dyrare än om vi i tid hade kunnat beställa det vi behöver och få det till oss med båt, sade Jan Lundström.
På en fråga om BTI-insatsen i midsomras var meningslös när viktiga områden var undantagna, svarade han:
- Nej, det hade varit ännu värre nu om den inte verkställts. Men får vi inte ett nytt anslag kan nästa våg av översvämningsmygg bli den värsta vi sett.
Kemikalieinspektionen gick på Naturvårdsverkets remissyttrande i våras och minskade BTI-zonerna jämfört med år 2008. De båda myndigheterna hålls av den myggplågade befolkningen ansvariga för att insekterna nu flyger från de naturskyddade områdena rakt in i samhällen och byar utmed Nedre Dalälven.
Myggforskaren Martina Schäfer fick kraftiga sympatiapplåder när hon i ett inlägg förklarade sin frustration:
- Jag står inte ut med att inte kunna bekämpa myggen tillräckligt, utan bara här och där.
Samtidigt som detta drama utspelar sig i en region med 12 000 invånare utreder en professor i Umeå om BTI verkligen kan användas i Sverige. Naturvårdsverket, som är expertens uppdragsgivare, misstänker att den forskning som bedrivits inom myggprojektets ram under de senaste fem åren kan vara bristfällig då den inte funnit att medlet innebär några miljöskador.
- Det måste slutligen vara så att antingen är BTI skadligt för naturen eller inte. När BTI tydligen bedöms så ofarligt att det kan spridas nära människor i Danderyd, borde det också kunna spridas i naturskyddsområden kring Nedre Dalälven, sade hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!