Kebabfabriken slår upp portarna

Nu har Ibrahim Tas, 39, äntligen kunnat starta tillverkningen av kebab och pizzaskinka till ­restauranger. Två års stridig­heter med miljö- och bygg­förvaltningen i Sala-Heby är till synes över. Lokalerna är godkända för ett så kallat permanent produktionstillstånd.

Ibrahim Tas behöver till att börja med nyanställa två medarbetare.

Ibrahim Tas behöver till att börja med nyanställa två medarbetare.

Foto: Hans Lundgren

Heby2008-10-11 09:00
- Jag är som en ny människa, ­­säger han bakom munskyddet i färd med att paketera torsdagens första kebableverans.
Men det har varit att starta från början igen i många avseenden. För snart två år sedan nekades han tillstånd för första gången.
Den långa tvisten, där flera myndigheter var inblandade och parterna överklagade utslagen, tvingade Ibrahim Tas att successivt sälja Gåvans Import & Export utrusning för att undvika en konkurs.
Banken var tveksam till att ge honom ett nytt investeringslån.
- Men jag gick igenom hela härvan med dem. De tyckte att hade jag kämpat så länge borde de ge mig en chans till.
För tre veckor startades inkörningsfasen till ett litet antal kunder. Men kunderna blir snabbt fler.
- Jag får hjälp av arbetsförmedlingen att rekrytera mer personal. Till att börja med behöver jag två personer till i produktionslinjen.

Det är nödvändigt att inte ha för bråttom, säger han. Kvalitet på produkterna är det viktigaste. Det som skiljer olika kebabtillverkare åt är kryddorna, Tas recept är hemligt.
- Jag är uppvuxen i Sverige, utbildad kock från början. Den svenska smaken är inte som i ­Turkiet riktigt, mitt förra hemland.
För att fotografera inne i produktionslokalerna måste UNT: s utsände ta på sig hårskydd, munskydd, en plastrock, sterila gummihandskar, skoskydd.
Ibrahim Tas visar runt bland maskinerna och hur det går till att framställa och paketera kebab. På den leveransklara varan anges exakt tidpunkt förtillverkningen och kontrollnummer.
@3a Text ui:Han är kurd, kom till Sverige vid tio års ålder och talar perfekt svenska. Han hittar också bra i byråkratin.
- Jag misstänker, säger han, att livsmedelsinspektörerna på ­miljö- och byggkontoret i Sala trodde att det skulle bli enkelt att sätta sig på mig. Men de misstog sig gruvligt.




Prövning pågår i Uppsala tingsrätt

Sedan en tid pågår i Uppsala tingsrätt en prövning av skadeståndskravet från Ibrahim Tas ­företag Gåvans Import & Export AB.

Heby kommun kan i dagsläget inte anses uppfylla lagstiftningens krav på en fungerande livsmedelskontroll.
Så skriver länsveterinär Henrik -Ericsson i sin inspektionsrapport sedan kommunens livsmedelskontroll reviderats.
Livsmedelskontrollen utförs ­sedan två år av miljö- och byggförvaltningen i Sala enligt ett sam­verkansavtal, men Heby har kvar en egen nämnd för miljö- och byggfrågorna.
"Nämnden har inte säkerställt den offentliga kontrollens opartiskhet på alla nivåer, policy för hantering av jävs- och intressekonfliktsfrågor saknas", skriver ­Henrik Ericsson,

Sedan en tid pågår i Uppsala tingsrätt en prövning av skadeståndskravet från Ibrahim Tas ­företag Gåvans Import & Export AB. Företaget kräver 25 miljoner kronor i kompensation för produktionsbortfall under åren 2006 -2008.
I augusti samlades parterna i Uppsala tingsrätt till en för­­beredande förhandling avseende förlikning mellan parterna.
Heby kommun företräddes av två jurister samt kommunchef Mattias Åsander.
@3a Text ui:- De upprepade bara att kommunen inte gjort något fel. Men de åberopar väldigt litet dokumenterat stöd för denna uppfattning. Jag och min jurist har lämnat in en cd med vår bevisning i kronologisk ordning, och ett par hundra sidor dokument från kommunen.
Ibrahim Tas säger att kommunledningen nu skulle tjäna på att vara självkritiska och något litet ödmjuka:
- En förlikning vore en bättre lösning för skattebetalarna än en dom, säger han.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om