KD-politiker på grisigt besök

På fredagen besökte riksdagsledamoten Mikael Oscarsson och kommunpolitikern Sören Johansson, båda (KD), grisgården i Nyholm, Tärnsjö för att skaffa sig en bild av grisuppfödarnas situationen.

Kristoffer Olsson, Mikael Oscarsson och Sören Johansson.

Kristoffer Olsson, Mikael Oscarsson och Sören Johansson.

Foto: Hans Lundgren

Heby2011-04-01 16:51

Grisbonden Kristoffer Olsson på gården Nyholm i Tärnsjö förlorar 200 kronor på varje gris han föder upp. Sedan nyår har var tionde grisbonde lagt ner, de flesta är mindre uppfödare i södra Sverige. Orsaken är att stora kvantiteter importerat fläsk från Tyskland och Danmark märks som ”svenskt” innan det hamnar i butikernas diskar.
– Jag har inget annat val än försöka hålla ut. Mina stallar är anpassade för grisuppfödning och kan inte användas till något annat, säger Kristoffer Olsson. Sedan december i fjol har han bara en anställd.
– Jag skulle inte klara mitt företag om jag inte avverkade och sålde en del av gårdens skog, säger Kristoffer Olsson.

I torsdags höll de Uppländska och Västmanländska grisuppfödarna krismöte. På fredagen besökte riksdagsledamoten Mikael Oscarsson och kommunpolitikern Sören Johansson, båda (KD), grisgården i Nyholm för att skaffa sig en bild av situationen.
– Jag kommer att ställa frågor till jordbruksministern vad han tänker vidta för åtgärder och inbjuda till ett informationsmöte i riksdagen i den här saken. Vi kan inte bara se på när en hel bransch riskerar att slås ut. Det är inte så att vi inte vet vad krisen beror på, säger Mikael Oscarsson.

I början på 1950-talet startade Kristoffer Olsson far och farbror grisuppfödning i Nyholm. På 1970 och 80-talen utvidgades stallarna. I dagsläget finns här mellan 2 000 och 2 400 grisar. Kristoffer Olsson föder upp och säljer spädgrisar till andra grisgårdar där de växer sig stora.
– Jag behöver få 600 kronor per gris för att få rimlig lönsamhet, men det handlar om 400, ibland bara om 350 kronor, säger han.

Lönsamhetsproblemen för grisbönderna har varat i många år, men blev akut i samband med skandalen i höstas då giftet dioxin hittades i fläskkött från Tyskland. Stora mängder tyskt fläsk importeras till Sverige. De svenska konsumenterna känner sig osäkra på märkningen i butikerna.

Men det finns fler problem som påverkar de svenska fläskpriserna:

* Lagen om offentlig upphandling (LOU) i Sverige utgår från priset, inte från djurens välbefinnande, kvaliteten på maten eller om grisarna kommer från närområdet. Svenska skolor, sjukhus restauranger med flera - sammanlagt 5,7 miljoner dagliga måltider - lagar mat på billigare fläsk och charkvaror från Tyskland och Danmark.

* Det svenska djurskyddet lägger enligt grisuppfödarnas organisation på 2,70 kronor per kilo på det svenska fläsket jämfört med det tyska och danska fläsket.

– De olika villkoren gör det omöjligt för svenska producenter att konkurera med något annat än kvalitet. Självförsörjningsgraden minskar här hemma när så många grisgårdar tvingas lägga ner. I sin tur utarmar det landsbygden. Det går snabbt nu. Under de senaste månaderna har lönsamhetsproblemen accelererat oroväckande, säger Mikael Oscarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om