Åttio procent av de häckningar som fanns i juli 2015 avbröts och 75 procent av alla stora ungar som ringmärktes "försvann" ur bona.
I nationalparkens senaste nyhetsbrev konstateras att i Sverige överlag har fiskgjusen det bra. Men vad hände i Färnebofjärden sommaren 2015?
Från åtta häckningsplatser i början på juli, där gjusparen var aktiva och matade sina ungar, fanns förväntningar att det skulle bli 14 friska ungar som kunde lämna bona. I augusti var det bara två aktiva bon kvar och från vardera av dessa var det bara en unge som kom på vingar.
Inga-Britt Persson i Skärsjö, som sedan flera år räknar och ringmärker fiskgjusungar i Färnebofjärden, säger att hon hittat rester på marken efter slagna ungar i närheten av boplatserna.
– Min bedömning är att någon rovfågel slår dem och äter upp dem. När föräldrarna letar mat i älven är ungarna oskyddade och bona ligger högt och exponerade. I ett fall fann jag en vinge från en vuxen fiskgjuse i boet. Den hade sannolikt försökt försvara ungarna men misslyckats.
Inga-Britt Persson menar att en studie behöver genomföras i sommar för att försöka bringa klarhet i orsaken till fiskgjusdöden i parken.
– Innan vi vet blir det endast antaganden och det är inte tillfyllest. Det bästa sättet att få svar är att angöra kameror på avstånd som kan bevaka vissa av boplatserna snett uppifrån. Det är svårt, men det går att arrangera.