Som UNT kunde rapportera om i början på december planerade Hebygårdar att höja avgiften för sina hyresrätter med nästan tre procent. Men det gick inte Hyresgästföreningen med på och sedan dess har det pågått förhandlingar.
Under förra veckan kom de till slut överens om att hyreshöjningen stannar på 1,4 procent. Men trots att parterna har skakat hand och lämnat förhandlingsbordet finns det ingen tydlig vinnare i förhandlingarna.
– Vi gick in i förhandlingarna med förhoppningarna om ett bättre utfall, säger Hebygårdars vd Stefan Liljebris.
Vad var det som gjorde att ni ändå gick med på den här hyresnivån?
– Normalt sett när man förhandlar kan man lämna och låta bli att göra en överenskommelse. Men här har Hyresgästföreningen ett veto då man måste komma överens för att kunna höja hyrorna, det är lite obalans i systemet. Att hålla på att förhandla tar också tid, kraft och energi, så för att komma vidare och kunna fokusera på annat valde vi att säga ja.
Stefan Liljebris menar att de kortsiktiga följderna av den lägre hyreshöjningen kommer vara att Hebygårdar kommer ha mindre pengar över till underhåll. Men han menar också att de långsiktiga konsekvenserna kan vara ännu större.
– När vi aldrig kommer upp i de hyreshöjningarna vi vill ha måste man dra ner på underhåll lite för varje år. Om det får pågå år ut och år in bygger man upp en underhållsskuld i de allmännyttiga bolagen. Det i sin tur innebär att allmännyttiga bolag tvingas sälja ut delar av sina fastigheter för att kunna finansiera dem de har kvar. De köps sedan ofta av ägare som har fokus på att vinstmaximera, och då blir hyrorna knappast billigare.
Hyresgästföreningen var inte heller helt nöjda med förhandlingarna, trots att de nästan lyckades halvera den hyreshöjningen som Hebygårdar siktade på.
– Även en hyreshöjning på 1,4 procent kan drabba människor ekonomiskt. Speciellt under en pandemi när många redan har det tufft kan det leda till att man får problem med att betala sina räkningar, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Vad gjorde att ni tog det här ännu längre om ni inte är nöjda?
– Det här var ändå bättre än att dra det till Hyresmarknadskommittén då det hade kunnat innebära förseningar och retroaktiva hyreshöjningar vilket riskerar att slå ännu hårdare mot hyresgästerna. Så även om det inte var idealiskt bedömer vi ändå att det här är bättre.