Justitiedepartementet samlar fakta om folkomröstningar

Justitiedepartementets demokratienhet samlar information om kommunala folkomröstningar. Sedan år 1977, då den möjligheten infördes, har ett 60-tal sådana omröstningar ägt rum i landet.

Heby2003-05-07 00:00
I en e-post till berörda kommuner, bland annat Heby, frågas efter vilka partier som styrde kommunen vid folkomröstningstillfället, vilka som tog initiativet till omröstningen och hur rösterna i fullmäktige fördelade sig när beslutet fattades att genomföra den.
— Vi vill också veta i vilken utsträckning resultatet följdes, säger kanslirådet Martin Färnsten.
— Den här typen av information finns inte samlad någonstans i Sverige tidigare, förklarar han.
År 1998 genomförde Heby en folkomröstning om kommunen skulle begära att överföras från Västmanlands län- och landsting till Uppsala dito. I runda tal 58 procent röstade för ett sådant byte, 40 procent var emot.
Kommunala folkomrösningar och opinionsundersökningar blir vanligare. Mest är det olika indelningsfrågor samt sådana som rör trafik eller planläggning som väljarna erbjuds att ta ställning till.
I vissa frågor kan kommunerna inte verkställa utslaget, eftersom det faller utanför den kommunala kompetensen. De omröstningarna blir rådgivande och avgörandet fattas av regeringen.
Dit hör indelningsärendena och i Hebys fall har regeringen två gånger till och med beslutat att avslå kommunens framställan om läns- och landstingsbytet.
Karlstad och Uppvidinge kommuner genomförde i anslutning till senaste allmänna valen folkomröstning om att införa vårdnadsbidrag som ett alternativ till kommunal barnomsorg.
Vid EMU-omröstningen i höst avser fler kranskommuner till Stockholm att samtidigt folkomrösta om den så kallade trängselavgiften för bilar i innerstaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om