"Jordgubbar väcker känslor"

Stefan och Ingrid Kallin är nog ensamma om att önska regn och lite solsken i sommar. Men så bedriver de också odling av väderkräsna jordgubbar - och våren har varit ovanligt utmanande.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Heby2015-06-20 16:24

"Kära vänner. Det har varit en extremt kall och blåsig vår, som ni vet, så någon större mängd jordgubbar kan vi inte få fram till midsommar".

Så låter det på telefonsvaren när man ringer till Backa jordgubbsodling. Det är första gången som jordgubbsodlarna Stefan och Ingrid Kallin har behövt spela in ett sådant meddelande till sina kunder. Våren 2015 har enligt SMHI slagit rekord i både regn och kyla - något som inte bara är en besvikelse för de som längtat efter sol och värme, utan också försenat jordgubbarnas mognad.

Midsommarhelgen är startskottet på säsongen och den viktigaste perioden på hela året. Vanligtvis drar Stefan och Ingrid in största delen av årsomsättningen då, men i år är jordgubbarna ovanligt bleka.

– Förutom de extrema temperaturerna och nederbörden har täckmaterialet blåst bort från plantorna gång på gång under våren. Det har varit dyrt och krävande, men vi har inte gett upp hoppet. Jordgubbarna kommer mogna, men senare än vanligt och det blir en mindre och dyrare mängd, säger Stefan.

– Tänk, vi har inte jobbat i t-shirt en enda dag i år, säger han.

Även i dag hänger tunga regnmoln över gården och solen har inte lyckats upp luften efter nattens regn.

Att jordgubbar är en kämpig gröda var de väl medvetna om när de startade odlingen för 24 år sedan. Då arbetade Stefan inom byggbranschen i Stockholm, men längtade efter ett liv som bonde på heltid. Kunskaper om jordbruk har han fått med sig sedan barnsben. Han växte upp på gården och hans pappa drev potatis- och spannmålsodlingar här. När han och Ingrid slog sig ner ville de göra något av all mark.

– Att vi valde just jordgubbar var nog för att vi ville bli utmanade. Och det blev vi, berättar Ingrid med ett skratt.

För det handlar om väderkänsliga frukter (ur vetenskaplig synpunkt är jordgubben inte ett bär utan en slags "skenfrukt") och har en kort säsong. Även om regn och kyla är nödvändigt för mognadsprocessen, är det en fin balansgång mellan lagom och för mycket. Värme och sol krävs också, men även det i lagom mängder. Högsommarvärme kan också vara en nackdel för själva affären - när solen skiner väljer folk hellre badstranden framför en varm och torr jordgubbsodling. Därför är det ultimata sommarvädret för Stefan och Ingrid varannandag-väder, som de kallar det.

­– Det allra bästa är en temperatur på runt 20 grader och när solen sticker igenom ett tunt molntäcke, säger Ingrid.

Medan många andra jordgubbsodlare har gett vika för konkurrens av större grossiter är Stefan och Ingrid fast beslutna om att fortsätta sin verksamhet.

– Vi har en väldigt stadig kundkrets och är väl förankrade häromkring. Vi vill erbjuda dem det de vill ha, säger Stefan.

– Och det är kul att kunna erbjuda dem något som är så efterlängtat. Redan under mars börjar folk fråga hur jordgubbsskörden blir. Vi har ju potatisodling också, men det är knappast någon som ställer frågor om det.

– Jordgubbar väcker mycket känslor, fyller Ingrid i.

– Många förknippar det nog med fina sommardagar och ledighet.

För att undvika att jordgubbsäsongen försenas även nästa år planerar de att sätta upp plasttunnlar över plantorna för att tidigarelägga skörden.

Men det finns trots allt ingen anledning att ge upp hoppet om söta jordgubbar redan i år, även om det krävs lite tålamod. Eller som Stefan avslutar meddelandet på telefonsvaren:

" ...jordgubbssäsongen kommer i gång på allvar efter midsommar."

Fakta Färre plockar sina jordgubbar själv

Jordgubbar är en färskvara med kort hållbarhet. Bären måste skördas innan de blir allt för mogna och kylas ner direkt efter skörd.

I Sverige odlas sorter som är anpassade för våra klimatförhållanden. Långa ljusa sommardagar och svala nätter gör bären söta och smakrika.

För 15 år sedan stod självplockningen av jordgubbar för 50 procent av den totala försäljningen. I dag har den minskat till cirka 20 procent.

Totalt skördas cirka 15 000 000 kilo jordgubbar per år i Sverige, vilket motsvarar ungefär fyra liter jordgubbar per person.

Källa: svenskajordgubbar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!