Jobb natt och dag med Nybyggarland

De två Leader plus-projekt Jakob Martinell varit projektledare för har inneburit mycket glädje. Han har byggt upp ett bondemuseum i Råsbo och placerat ett ånglok och tre järnvägsvagnar i Tärnsjö.

Jakob Martinells skapelse Nybyggarland har blivit ett litet mini-Skansen.

Jakob Martinells skapelse Nybyggarland har blivit ett litet mini-Skansen.

Foto: Oscar Segerström

Heby2008-11-16 07:57
Men det har kostat också, i form av tusentals timmar ideellt arbete och förstörd nattsömn när rapporter och redovisningar skulle fyllas i.
- Skulle tro att det ligger 3 000 timmar totalt här ute, säger Jakob Martinell när han visar runt.

Nybyggarland var ett av de tidigare Leader plus-projekten. Idén hade funnits i Jakob Martinells huvud länge. Gården i Råsbo söder om Tärnsjö har varit i släkten i fyra generationer och Jakob Martinell ville bevara en del av det liv som tidigare snurrat runt jordbruket i byn.
I dag är det ett litet mini-Skansen och ett stycke bondekultur han har ute på ängen. Tio timrade byggnader, den äldsta från 1748. Och alla former av redskap och maskiner från 1700-talet fram till 1960 ungefär.
- Allt man hade på ett lantbruk, i dubbel uppsättning oftast, säger han och skrattar.

De gamla timmerhusen har flyttats stock för stock eller ibland i ett enda stycke. Redskapen har samlats in i trakten men även så långt bort som Småland. Från början var det ett 60-tal personer som arbetade med projektet. Nu finns en kärna på tolv kvar.
- Det är mycket den sociala biten som är kul. Man träffas och trivs tillsammans och när man får ett hus klart har man nått ett slutmål. Problemet är att man inte kan nöja sig med det...

Nej, nöjt sig har han inte gjort. Trots att Nybyggarland inte var klart, och fortfarande inte riktigt är det, engagerade han sig i ytterligare ett Leader plus-projekt - Tåg i Tärnsjö.
- Det började med att någon undrade om vi inte skulle ta hem ett diesellok till Tärnsjö. Jag tyckte det var onödigt, skulle det vara något skulle det väl vara ett ånglok direkt.
Ett ånglok och tre vagnar finns nu på plats, inredda som vandrarhem med 18 bäddar, konferensutrymmen och servering. Till nästa sommar hoppas man att anläggningen ska vara i full drift.
- Vi har redan haft uthyrt nu på höstkanten, hela anläggningen bokades en natt för en skolklass.

Effekterna på bygden har varit många, ökad sammanhållning är bara en av dem.
- Det är inte en unge mellan 8 och 13 år i Tärnsjö som inte kan köra ett ånglok. Första året när vi sålde aktiebrev till förmån för projektet fick vi sålt 365 stycken för 250 kronor styck. Och när jag har stått där på måndagarna och jobbat har jag knappt fått en lugn stund för alla som kommer förbi och vill prata.

Men ibland har Jakob Martinell tyckt att pappersarbetet känts nästan övermäktigt. Särskilt under projektet Nybyggarland när han inte tog ut någon ersättning alls som projektledare.
- Det är nog det viktigaste rådet jag kan ge andra som vill driva den här formen av projekt. Man måste ha en projektledare som är avlönad. Det är nog en förutsättning för att det ska fungera.
Sedan skulle han gärna se att Leader kunde förenkla proceduren också.
- En redovisning på 124 A4-sidor blir lite mycket för en praktiker som helst vill hålla på med händerna.
Fakta:
Tidigt Leader plus-projekt

Nybyggarland fick Leader plus-bidrag 2002. Fortfarande är man inte helt klar och några arbetstillfällen att tala om har projektet inte genererat ännu. Först nästa sommar räknar Jakob Martinell att man kommer att hålla öppet regelbundet.

Även vandrarhemmet som skapats av Tåg i Tärnsjö kommer förhoppningsvis att kunna hållas öppet av en entreprenör från och med nästa sommar. Då ska det generera tre arbetstillfällen.

Leader plus är nu avslutat men nya landsbygdsprojekt har möjlighet att få EU-stöd genom nya Leader
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om