JO kritiserar försäkringskassan

Försäkringskassan i Uppsala kritiseras av Justitieombudsmannen (JO) för att den inte värnat skyddet för en Hebybos personliga integritet. För detta kräver Hebybon skadestånd.

Heby2009-11-25 13:26
Hebybon har i flera år varit sjukskriven till följd av en arbetsolycka som prövats och godkänts av Försäkringskassan som arbetsskada.
Kassan lämnade emellertid för en tid sedan ut uppgifter som kunde tolkas som att det fanns misstankar om bidragsfusk mot honom. Tre telefonsamtal till en stor kund gjorde att planer på utökat affärssamarbete skadades och därmed också Hebybons möjligheter till planerad rehabilitering genom arbetsträning i sitt företag.
Misstankar finns att flera kunder blivit kontaktade av FK, anför han i sin inlaga till JO: "Det förekommer också kontakter mellan mina kunder så skadans omfattning ökar som ringar på vattnet", står det att läsa i inlagan till JO.
JO förklarar i sin bedömning att kassan i syfte att skydda Hebybons personliga integritet i första hand borde ha vänt sig till honom för att den vägen utreda omfattningen av hans arbete.
Försäkringskassan i Uppsala förtjänar kritik, skriver JO som dock inte prövar frågor om skadestånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om