Jättestolen är uppe igen

Sedan några dagar är den stora trästolen i allmogestil som minner om Östervåla som Stolrike uppe igen på sin stolpe på en grönyta mittemot den tidigare platsen framför Kyrkskolan.

Foto:

Heby2015-08-03 08:05

I slutet av 1800-talet började småbrukare i Östervåla att på vintern tillverka stolar för avsalu i Uppsala, Gävle och Stockholm. Eftersom hantverksskickligheten var allmän i bygden och det drygade ut inkomsterna växte verksamheten. Ofta snickrade man hemma i köket.

I början på 1900-talet övergick man mer till att tillverka stilmöbelstolar i renässansstil och på flera håll i bygden startades verkstäder.

Numera har tillverkningen i princip upphört. De sista verksamma möbelsnickarna i samhället var bröderna Olsson och Bertil Lindblom. Den senare har för övrigt tillverkat "skyltstolen" efter en ritning utförd av konstnären Caj Söderberg. Virket kommer från Tobbo marker skänk av Lars-Olof Pettersson. Nils Öman sågade det och Leon Wåhlstedt har målat stolen från tidigare klarröd lackfärg till klarblå.

Förebilden till stolen, som året runt kan beskådas mitt i samhället, är en stol hämtad från Ol-Persgården i Skogbo.

– Jag valde just den modellen därför att den är så typisk för den tid då stolsnickeriet inleddes här i bygden. Det är i grunden en allmogemodell. Men snickaren har inspirerats av både rokoko och gustaviansk stil och gjort sin egen modell.

Till nu har den emellertid inte haft någon formell ägare. Men Caj Söderberg skall överlämna ett gåvobrev till Östervåla hembygdsförening så att det finns en juridisk person gentemot markägaren Heby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!