– Eller så snart Riksdagen fattat beslut om riktlinjerna för nya boendeformer, säger han.
Nyligen beslutade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter en anmälan, att stänga elevhemmet i Gästis med motiveringen att det var fråga om ett HVB-hem och för det saknades tillstånd. Sedan i början på december är de ensamkommande pojkarna i åldern 14 till 18 år ute ur byggnaderna.
– Vi föll på att IVO ansåg att vi hade samma upplägg som ett HVB-hem, det vill säga utbildad och kompetent personal dygnet runt, bra boendeförhållanden med dusch och toalett till alla rum, regelbunden dokumentation, skolundervisning och så vidare. Elevhem kan ha lägre ambitioner. Hade vi dragit ner på ambitionerna hade det förmodligen blivit ett annat resultat.
Bakgrunden till de undantag som Socialstyrelsen nyligen meddelade är att kunna skapa flera typer av boenden än dagens och med förenklade insatser klara att integrera flyktingbarn i det svenska samhället. Inriktningen redovisades i senaste budgetpropositionen.
Jan Emanuel Johansson säger att han är positiv till IVO:s myndighetsutövning. Den har höjt och säkrat kvaliteten på institutionella boenden i landet.
– Med deras regelsystem kunde de inte handla annorlunda i Östervåla. Elevhem och stödboende faller inte under deras myndighetsutövning. De kunde därför bara bedöma det utifrån HVB.
Det var alltså inga kvalitativa brister, snarare tvärtom?
– Ja, och det kan tyckas absurt. Nu är de 13 flyktingbarnen placerade i familjehem. Men de trivdes mycket bra i Östervåla och vill tillbaka till skolan där.
Anmälningar är inget nytt för Jan Emanuel Johanssons och hans vårdbolag:
– Värst är ett par i Uppsalatrakten som förföljt verksamheten i åratal med ett oräkneligt antal anmälningar. Det tar tid att försvara sig trots att de regelmässigt är befängda. Verksamheten där har nu tvingats till rättsliga åtgärder mot paret. Hittills har inte en enda anmälan lett till någon kritik mot kvalitet och resultat. I arbetet inom den sociala sektorn är det viktigaste att sätta människan i centrum. Vad är bäst för det enskilda barnet? Så arbetar vi.
Nyligen brann ett av dina HVB-boenden?
– Ja, tyvärr. Jag är glad för att ingen skadades och att våra säkerhetsrutiner fungerade. Vi bedriver små enheter med få elever på varje eftersom forskningen pekar på att det är bättre för barnen. Hur den här branden uppstod vill jag inte spekulera i. Det är föremål för polisutredning.
Påståendet att du tjänat hundratals miljoner kronor som vårdföretagare - stämmer det?
– Pengar betyder på en och samma gång väldigt mycket och väldigt litet. Pengar är ett medel, inte ett mål. Något som kommer när man gjort rätt och gör det möjligt att göra mer av det som fungerar. Pengar hjälper dig kort sagt att göra det du tror på och verkligheten och vardagen mycket enklare.
– Pengarna det talats om i medierna härrör från försäljningar av flera bolag och framförallt av mitt unika behandlingskoncept. Köparen är ett brittiskt riskkapitalbolag, det vill säga kapital utifrån som beskattas i Sverige. Var tog mediernas källkritik vägen? Det är sant att jag numera är ekonomiskt oberoende, jag behöver inte jobba. Men jag måste göra det jag brinner för.
– Jag vill tillägga att det är hundratals vårdföretag som konkurrerar i upphandlingarna. Marknaden sätter priserna, inte jag.