Jämn ström av röstande till kyrkovalet

En jämn ström av röstberättigade kommer till församlingshemmet i Tärnsjö i Västra Uppland för att delta i kyrkovalen.Under de två timmarna vallokalen varit öppen före högmässan röstade 82 medlemmar.

Heby2005-09-19 00:00
—Och 38 tidigare i veckan här inne på expeditionen som varit öppen några kvällar för det ändamålet, säger Hans Johansson, en av valförrättarna, och nickar mot ett förslutet kuvert där förhandsrösterna förvaras.
När vallokalen i församlingshemmet öppnar igen luktar det kaffe därinne. Kontraktsprosten och kyrkoherden i församlingen, Lars-Erik Sundin, har nyss i högmässan bett Gud att ge kandidaterna som väljs till församlingens kyrkoråd, kyrkofullmäktige samt stiftsfullmäktige vishet i sitt kommande värv.
I församlingsvalet finns två listor, en socialdemokratisk och en borgerlig valsamverkan. De borgerliga har styrt och centern är det ledande kyrkopartiet. (I grannförsamlingen Östervåla är det för övrigt bara centern som ställer upp i församlingsvalet.)

Hög medelålder
Medelålderna är rätt hög bland väljarna i Tärnsjö, men där finns också ungdomar som till exempel 17-årige Johan Hammarbäck som, säger han, röstar nu för att lära sig hur det går till inför de allmänna valen om ett år.
Birgit Norlén-Sparr, 80, tycker att det är bra att de politiska partierna deltar i kyrkovalen.
—Jag har svårt att tänka mig en opolitisk kyrka. Jag inbillar mig att de politiska riktningarna kan ställas mot varandra ibland och att det blir en fruktsam diskussion som är bra för besluten.
Lars-Erik Sundin betonar trons betydelse.
—Jag menar att de som kandiderar som förtroendevalda behöver stå tryggt i den kristna tron. Är man trygg där blir man mer flexibel i tanke och agerande. Det är bra för kyrkan.
Men det är inte ovanligt att de som väljs ser ekonomi och förvaltning som det betydelsefulla. Kyrkan har som bekant en hel del skogar, fastigheter och byggnader.
—Men, säger Lars-Erik Sundin vid kaffet, som en dag som denna är kombinerat kyrko- och valkaffe, kyrkans centrala uppgift är trots allt att nå ut till människor med det kristna budskapet, att få fler att komma till gudstjänsterna och att behålla medlemmarna.

Få har lämnat kyrkan
Fast sedan Svenska kyrkan blev en ren troskyrka vid millennieskiftet har bara högst ett 30-tal begärt utträde ut Nora församling där Tärnsjö är centralorten.
Lars-Erik Sundin tycker att kyrkovalet måste förnyas. Han hoppas till exempel att man kan rösta på internet i nästa val.
—Och varför skulle inte idrottsföreningen, hembygdsföreningen och pensionärsföreningarna kunna ställa upp med egna listor i församlingsvalet?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!