Ja till lerbrytning i Vittinge
Kyrkofullmäktige i Vittinge beslutade på onsdagskvällen att med elva röster mot sex medge lerbrytning väster om kyrkan.
Carl-Gustav Östlund bad om ajounering för att kunna dryfta frågan i s-gruppen före beslutet. Man bestämde sig för att rösta för lerbrytning vid kyrkan. Det avgjorde frågan.
Foto: Hans Lundgren
Beslutet innebär dock att en zon närmast kyrkan och länsvägen undantas från brytningen, ett förslag som kommer från tegelbruket.
Beslutet tryggar synbarligen produktionen vid bruket till en bit in på 2030-talet. Men fortfarande finns ett starkt motstånd bland närboende och markägare. I debatten pekade man återigen på bristande beslutsunderlag, ett ödesdigert ingrepp i ett gammalt kulturlandskap och problemen med tung trafik på vägen mellan kyrkbyn och tegelbruket.
- 70 personer varav 25 barn berörs av det här beslutet. Man bör ha flera alternativ att välja mellan, kyrkan äger ju ytterligare 130 hektar i närområdet, säger en av motståndarna, Vivan Hellström.
Tommy Hellblom, som arbetar i tegelbruket, hade en rakt motsatt uppfattning:
- Det är en otrolig lättnad, vi är i alla fall 30 man som jobbar i fabriken. Nu kanske vi får de önskade investeringarna. Jag är glad.
Den glädjen delade han med åtskilliga i den allmänhet som infunnit sig till mötet.
Motståndarna framhöll i debatten att de inte alls ville skada tegelbrukets framtidsmöjligheter:
- Men nog borde det gå att hitta alternativ till just den här känsliga dalgången vid kyrkan?
Motståndarna begärde återremiss för ytterligare underlag.
- Ansvaret faller oerhört tungt på oss i fullmäktige, och att fatta beslut på de här premisserna, en A4 i handlingarna med kallelsen, vore en katastrof, sade Carl-Ove Ernlund.
Inför omröstningen begärde den socialdemokratiska gruppen ajounering.
Carl-Gustav Östlund (s) var i ett inlägg böjd att hålla med dem som krävde återremiss.
- Kanske behöver vi inte ha så bråttom? Tegelbruket har ju lera för de närmast fem åren enligt egen uppgift.
Men efter rådslaget återtog han:
- Det var det här med miljökonsekvensbeskrivningen. Men den kan göras först sedan företaget fått klartecken till brytning, därför säger vi ja.
Det avgjorde saken. Utan sosserösterna hade återremissyrkandet vunnit majoritet.
Går egendomsnämnden på kyrkofullmäktiges nya beslut (i oktober sade man nej med röstsiffrorna åtta mot sex) inleds en offentlig prövning av ansökan för att få länsstyrelsens brytningstillstånd. Om alla överklagandemöjligheter i den processen uttöms kan ett definitivt beslut dröja ett par år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!