Ja till bekämpning i reservatet

Naturvårdsverket återtar sitt senaste överklagande till miljödomstolen beträffande spridning av det biologiska bekämpningsmedlet BTI i naturskyddade områden i Nedre Dalälven.

Heby2009-07-14 11:40
- Jag fick beskedet i måndags kväll, säger Kalle Hedin, vd i Nedre Dalälvens Utveckling AB, som formellt har ansvaret för bekämpningen av stickmyggorna i Nedre Dalälven.
Naturvårdsverket överklagade länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala län dispens för besprutning i nationalparken Färnebofjärden och naturreservat i området till miljödomstolen. Så länge en rättsprocess pågår kan inte myggbekämpningen i de skyddade områdena genomföras.

Kalle Hedin var på måndagen i telefonkontakt med Naturvårdsverkets tf generaldirektör.
- Han visade förståelse för situationen på grund av de mycket svåra förhållandena som myggen skapat för djur, människor och näringsliv i området. Men det betyder inte att verket ändrat uppfattning i sak, det klargjorde generaldirektören.
Kalle Hedin säger att till nästa år måste tvisten återföras och lösas i miljödomstolen i god tid före myggsäsongen, men tillägger att för en reguljär myggbekämpning från och med år 2010 även fordras en långsiktig finansiering som fortfarande också återstår att lösa.

Två flygplan beräknas landa i Sverige på fredag med 35 ton BTI för den största och mest heltäckande myggbekämpningen som genomförts i Sverige. Redan på torsdag kommer våtmarker i Huddunge och Sevalla att besprutas med det BTI som myggprojektet har kvar i lager.
På tisdagen gjorde myggforskaren Martina Schäfer mätningar av vattennivåerna i våtmarkerna utmed Dalälven.
- Älven stiger fortfarande och är en bra bit över normalvattenståndet för årstiden. Orsaken är den senaste tidens myckna regnande.
Martina Schäfer anser att naturvårdsverkets tillbakadragande av överklagan i miljödomstolen, som riskerade låsa möjligheterna att bekämpa myggen optimalt, är ett genombrott för det biologiska myggprogrammet som bedrivits i området i sex år.
- Ja, jag ser det så. Det som hänt under de senaste veckorna visar att det är nödvändigt att också sprida BTI i naturskyddade områden om bekämpningen skall ha tänkt resultat.

Arbetet att registrera den verksamma substansen i BTI, Vectobac G, pågår.
- I naturskyddade områden kommer dispens att krävas även i framtiden, men i övriga områden som drabbas av så mycket mygg att det betraktas som en sanitär olägenhet kan BTI användas utan dispenser, tror Martina Schäfer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om