Inget totalt skydd av skog i Hårsbäcksdalen
Hårsbäcksdalens naturreservat söder om Heby samhälle blir Natura 2000 område för fåglar och vattenmiljö men inte för västlig tajga, det vill säga skog. Området har nämligen för många kultur- och fornminnen. Riksantikvarieämbetet har till exempel markerat hela området som bevarandevärt.
Markägarna ville bland annat diskutera remissen på den så kallade bevarandeplanen och det framfördes att förslaget om att lämna skogen orörd i området (ett så kallat västligt tajga-habitat) inte stämde med de ursprungliga planerna.
Inom området finns en urgammal hålväg och på 1920-talet gjordes viktiga stenåldersfynd i närheten av dalen.
— Vi erinrade också om att resterna efter sågverket, byggt på 1860-talet, fordrar att träd som växer sig stora där måste tas bort eftersom rötterna annars hotar kallmuren och stenfundamenten, säger en av markägarna, Bengt Ander i Åsboda.
Reservat sedan 1968
År 1956 förklarades Hårsbäcksdalen som fridlyst naturminne och 1968 som naturreservat. Men ända fram till 1978 höggs en del skog inom området. Även i fortsättningen blir viss gallring tillåten.
— Stigarna måste hållas fria för gamla träd som faller över dem, liksom siktpunkter vid ån så att besökare kan få ett varierat synintryck, säger Bengt Ander.
Inför markägarnas motstånd och på grund av befintliga fornminnen beslutade länsstyrelsen i Västerås, efter samråd med "övertagande" länsstyrelse i Uppsala län, att dra tillbaka förslaget om att skapa en västlig tajga i området.
— Det blev en målkonflikt mellan naturintresset och kulturmiljöintresset, och visst påverkade även markägarnas argument det här beslutet, säger naturvårdshandläggare Lena Strömvall på länsstyrelsen i Västerås.
Skydd för skogen ändå
Men, framhåller hon, reservatsföreskrifterna skyddar ändå skogen i området. Möjligheterna att fälla träd blir ytterst begränsade.
Med västlig tajga menas barr och lövskog som får vara helt orörd.
— Urskog helt enkel. Träden får självdö av ålder och bli liggande där de faller. De ger liv åt lavar, mossor och insekter.
I området finns flera sällsynta växter. Örsundaån har grävt sig djupt ner i dalen och skapat branta raviner. Där i åbrinkarna häckar den relativt sällsynta kungsfiskaren.
— Ån har på den här sträckan genom dalen fritt vatten. Det är numera ovanligt med obundna forsar och sådant vatten är viktiga livsmiljöer för växter och djur, säger Lena Strömvall.
Och det är just det som EU:s Natura 2000 syftar till, ett nätverk i hela Europa för skydd olika typer av utrotningshotad natur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!