Inga fler kor smittade av BSE i Hallstaberg

Tester som genomförts på besättningen på gården utanför Västerås där Sveriges första fall av BSE-smitta konstaterats visar inte på någon ytterligare smitta.En äldre ko och en kalv till den smittade kon har avlivats och prover från dem undersökts för BSE eller "galna-ko-sjukan." Inget av djuren bar på smittan.

Heby2006-03-15 22:13
Övriga djur i besättningen tillhör enligt Jordbruksverket inte någon riskgrupp och kommer inte att BSE-testas.
Den starkast misstanken just nu är att grisfoder smittade kon för tolv år sedan, erfar UNT.
— Men troligen, säger veterinärinspektör Lena Hult på Jordbruksverket, kommer smittvägen inte att med säkerhet kunna fastställas.
För tolv dagar sedan var det mediestorm på Hallstabergs gård utanför Västerås. Nu är lugnet tillbaka, i alla fall på ytan, säger Robert Kihlin som äger den BSE-drabbade gården tillsammans med sin bror Gustav Kihlin.

Negativa provsvar
En lika gammal ko som den smittade kon och den smittade kons ettåriga kvigkalv är de djur som BSE-testats. I går kom analyssvaren: BSE-negativt.
— Det var en lättnad för oss. Vi hoppas att avspärrningarna runt gården snart kan hävas, säger Robert Kihlin.
Stig Widell, chef för Jordbruksverkets foderkvalitetsenhet säger till UNT att man kunnat spåra foderleverantörerna i gårdens bokföring:
— Vi vet vilka produkter som använts från och med 1995. Vi skall nu försöka klarlägga vad de innehöll.
Stig Widell säger att fodret är den helt dominerande smittkällan, men att det teoretiskt finns två andra förklaringar till att den tolvåriga kon på Hallstaberg visade sig ha BSE.
— Dels en vertikal spridning, det vill säga från en smittad ko till hennes kalv. Man kan också tänka sig spontanuppkomst, att något enstaka djur får BSE utan att smittas utifrån.

Smitta via foder
Om ni inte kan fastställa fodersmitta blir de två andra förklaringarna troligare då?
— Den starkast misstanken kommer nog ändå att vara att den aktuella kon fått BSE via foder.
Den tolvåriga ko som nu testats var den enda jämnåriga med den smittade kon som var kvar i besättningen.
Veterinärinspektör Lena Hult vid Jordbruksverket säger:
— Det har funnits grisar på gården och för tolv år sedan var det inte förbjudet att ge dem kött- och benmjölsfoder. Om det skedde kan det ha infekterat fodret till köttdjuren. Men det förutsätter en kedja av olyckliga omständigheter.
Hon utesluter inte hypotesen att BSE kan uppstå spontant hos enskilda djur.
— Cancer till exempel uppstår ju spontant. Men vi har för litet kunskap. Det fordras vetenskapliga klassificeringar, att fenomenet kan beläggas praktiskt.
Forskningen, resonerar Lena Hult, skull behöva ett BSE-fritt större område för att kunna studera förändringar av prioner i hjärnan, äggviteämnet som bär smittan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om