Inga besked om nedlagd mack i Östervåla
OK-Q8-macken i Östervåla har ännu inte fått någon ny ägare. Konkursförvaltaren väntar fortfarande på att miljöförvaltningen i Sala-Heby ska agera. Och hos den har ärendet fallit i glömska.
Vem som ska ta ansvar för saneringen av marken vid OK-Q8-macken i Östervåla är fortfarande oklart.
Foto: Peter Söderlund
Inget har hänt i ärendet sedan den 15 november och frågan om vem som ansvarar för saneringen av marken är fortfarande obesvarad. Konkursförvaltaren väntar på att miljöförvaltningen i Sala-Heby ska agera. Miljöförvaltningen i sin tur har väntat på att konkursförvaltaren ska agera.
- Jag har inte varit i kontakt med konkursförvaltaren sedan rapporten kom in den 15 november, säger Helena Lindström vid miljöförvaltningen i Sala-Heby.
Enligt konkursförvaltare Erik Hovstadius vid Ahlford advokatbyrå genomförde en konsult i en markundersökning i höstas. Protokollet från undersökningen sändes sedan till miljöförvaltningen i mitten av november.
- Sedan dess har det varit tyst från förvaltningens sida, säger Erik Hovstadius.
När UNT påtalar att konkursförvaltaren väntar på att miljöförvaltningen ska agera svarar Helena Lindström att förvaltningen ska ta kontakt med denne. Några dagar senare uppger hon att miljöförvaltningen ska börja titta på frågan om vem som bär ansvaret för en sanering av marken.
Vem som får ta ansvaret är dock en komplicerad fråga. Bensinförsäljning har bedrivits på fastigheten sedan 1954 och hur och när drivmedel har läckt ut är omöjligt att utreda, hävdar Erik Hovstadius.
- Det är tidigare verksamhetsutövare som blir ansvariga för saneringen. Men den förre ägaren är försatt i konkurs och den enda som har de finansiella musklerna för en sanering är OK-Q8, säger Erik Hovstadius.
Helena Lindström framhåller dock att den förre fastighetsägaren enligt miljöbalken bär ansvaret för saneringen, eftersom han köpte fastigheten efter den 1 januari 1999 då lagen trädde i kraft.
- Men ägaren är försatt i konkurs och det är oklart mot vem vi ska rikta ett krav, säger hon.
Klart står dock att ingen spekulant är beredd att köpa fastigheten, eftersom ett köp medför ansvar för saneringen och kostnaden för den hamnar på cirka en miljon kronor, tror Erik Hovstadius.
- När spekulanterna fick klart för sig att marken kunde vara förorenad drog de öronen åt sig. Ett villkor för att de ska köpa fastigheten är att den inte är förorenad, säger Erik Hovstadius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!