Coronavaccinationen rullar på som planerat i Heby kommun. Alla äldre som bor på särskilt boende har fått erbjudande att vaccinera sig och enligt kommunen har majoriteten av de boende har vaccinerat sig. Nu har man även börjat vaccinera personalen på äldreboendena och även där har vaccinationsviljan varit hög.
— I den norra kommundelen är det 84 procent av personalen som har tackat ja till vaccin, i den södra är det 86 procent. I bemanningspoolen som rör i hela kommunen är det 80 procent som har tackat ja. Vaccinet är ju vägen ur den här pandemin, så det känns väldigt bra att de allra flesta vill vaccinera sig, säger Irja Gudmundsson, verksamhetschef för äldreomsorg och funktionsstöd.
I och med att personalen nu vaccineras får även enhetscheferna på de särskilda boendena erbjudande om vaccin, trots att de inte arbetar brukarnära.
— Alla medarbetare erbjuds vaccin som en grupp, cheferna får inte vaccin före någon annan. Det är viktigt att tänka på att enhetscheferna befinner sig ute på enheterna och träffar både brukare och medarbetare, det skulle vara väldigt illa om någon av dem skulle sprida smitta.
Vad skulle konsekvenserna av en sjuk enhetschef kunna bli?
— Det finns alltid en smittorisk, även om enhetscheferna inte jobbar direkt med brukarna. Under pandemin har det nära ledarskapet varit en viktig faktor i Heby kommun för att upprätthålla en bra omsorg för brukarna, så en smittad enhetschef kan få förödande konsekvenser. Dessutom försvinner chefen som håller ihop, leder, styr och samordnar verksamheten.
Kan du förstå dem som tycker att de här cheferna går före riskgrupper och den brukarnära personalen i vaccinationskön?
— Jag tänker att man kanske inte förstår vikten av att alla medarbetare som rör sig inne på boendena får vaccinera sig för att skydda de äldre. Man kan inte sätta en grupp mot en annan. Våra medarbetare gör ett fantastiskt arbete i den här svåra tiden och våra chefer ingår i den gruppen och är väldigt viktiga. Så de går före i kön, de befinner sig på boendena och ingår i omvårdnadspersonalen.
Irja Gudmudsson menar också att det kan vara en viktig signal till resten av personalen att enhetschefen vaccinerar sig.
— Cheferna behöver föregå med gott exempel i och med de här antivaccinationskampanjerna som finns. Då är det viktigt att chefen visar vägen och vaccinerar sig om det finns tveksamma medarbetare.