I Heby lär sig eleverna att bli entreprenörer

Entreprenörskap blir ett ämne på skolschemat nästa år. Intresset är stort bland eleverna i årskurserna 7 och 8.— I Östervåla har 20 elever i sjuan valt ämnet som elevens val och i Morgongåva har 14 i sjuan och 17 elever i åttan gjort det, säger projektledaren Per Ahlberg.

Heby2005-12-22 00:00
Det började för tre år sedan då den fristående näringslivsgruppen i Heby kommun - en sammanslutning av lokala företagare - instiftade ett entreprenörspris för högstadieskolorna i kommunen.
Eleverna fick använda sin kreativitet och uppfinna produkter. Första året vann fotbollsstrumpan med insytt benskydd.
— Det som nu sker att vi går från ett separat projekt till att göra entreprenörskap till ett ämne med planerad, regelbunden undervisning jämförbart med andra elevens val som musik, bild, textil och idrott, säger Per Ahlberg.
Entreprenörskap är ett tillval för eleverna i årskurserna sju och åtta. I nian är betygspressen för hård för att kunna ägna ämnet den tid som krävs.
— I Heby skola genomför eleverna sitt elevens val i mitten på januari. Jag skulle tror att entreprenörskap också där kommer att locka en stor grupp elever, säger Per Ahlberg.

Vinnare av Entreprenörspriset utses varje år
Han menar att ämnet är så brett att det leder till fördjupningar i flera andra ämnen.
— Företagsekonomi ger matematik, näringslivet som en motor i samhället ger samhällskunskap.
Anna Ahlin, lärare på Morgongåva skola, säger att enskilda företagare kommer att delta i undervisningen och förstärka lärarna och studievägledaren:
— De har specialkompetensen, vi kan svara för den pedagogiska sidan. Det är jätteroligt att skolan och näringslivet kan samarbeta så här.
Per Ahlberg anser att intresset för entreprenörskap sedan några år ökar i hela landet.
Men ännu finns ingen överblick som kan ge svar på frågan hur vanligt det är som ett ämne på schemat i grundskolan.
— I alla fall inte på den här nivån, i högstadiet. Men för de yngre barnen finns Snilleblixten och Finnup, tävlingar som ingår i undervisningen.
I Heby kommun, som har många små företag, har entreprenörspriset hur som helst skapat ett mycket stort intresse för ämnet. Numera finns ökad kunskap om företagande och samhälle till och med inskrivet i kommunens styrdokument.
I vår utses nya vinnare av Entreprenörspriset, prissumman är på cirka 10 000 kronor.
— Kommunens nystartade Idé- och utvecklingscentrum skall hjälpa pristagarna att utveckla sina uppfinningar med målet att i bästa fall nå en marknad, säger Per Ahlström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om