I Heby går alltid tåget

I Heby rådde som vanligt feststämning när det traditionsenliga karnevalståget gick genom samhället på lördagen.

Att titta på karnevalen är tradition, tycker Evelina Hallberg, Viktor Olofsson, Josefin Olofsson, Lotta Hellström och Jesper Söderlund.

Att titta på karnevalen är tradition, tycker Evelina Hallberg, Viktor Olofsson, Josefin Olofsson, Lotta Hellström och Jesper Söderlund.

Foto: Gusten Holm

Heby2013-08-17 18:45

Molnen på himlen förmår inte skymma solen och trottoarerna fylls av åskådare när karnevalståget rullar i väg från idrottsplatsen Tegelvallen i Heby klockan fyra på eftermiddagen.

Årets cirka tio ekipage bjuder på stor spännvidd. I häst och vagn åker en bonde, en jägare, två får och en varg – kort sagt de viktiga aktörerna den brännheta i vargfrågan.
– Det har ju varit en del varg här på senare tid, förklarar Amanda Lindström, som är utklädd till jägare.

Ett annat ekipage har tagit fasta på att Emil i Lönneberga fyller 50 år och har klätt ut sig till kända figurer från Astrid Lindgrens böcker. Konstaplarna Kling och Klang, alias Johan och Douglas Johansson, deltar mest för barnens skull.

De vuxna får sitt roliga senare på kvällen när dansbandet Rezår spelar i folkparken.
– Man drar väl dit och stuffar lite, säger Douglas Johansson.

Så vad är det som är som är så speciellt med karnevalen i Heby? Alla som UNT frågar, utan undantag, ger samma svar: tradition. Karnevalen anordnades första gången 1922 och är enligt ortsborna den äldsta i landet.
Sune Storm har tittat på spektaklet nästan varje år i sitt 86-åriga liv.
– Det är en gammal fin tradition och man träffar mycket folk. Karnevalståget brukar vara jättefint, säger han.

Leif Nilsson från Heby AIF, som arrangerar karnevalen, uppskattar att mellan 3 000 och 4 000 personer kommer för att titta. Det är fler än hela tätorten Hebys befolkning.
– Det är många hemvändare som kommer hit bara för den här helgen. Karnevalen är höjdpunkten på två dagars fest, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!