Hyresvärd satsar på solel

Leif Lindh och Ilona Carlengård gör en satsning på solenergi som på sikt är tänkt att förse Himmelriket AB:s samtliga fastigheter med el från takmonterade solpanelanläggningar.

Tummen upp för solel. Ilona Carlengård, Kenneth Mårtensson och Leif Lindh tror på solelsatsningen som på sikt ska göra Himmelriket AB:s fastigheter självförsörjande på el.

Tummen upp för solel. Ilona Carlengård, Kenneth Mårtensson och Leif Lindh tror på solelsatsningen som på sikt ska göra Himmelriket AB:s fastigheter självförsörjande på el.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-04-12 07:05

Visionen om att Himmelriket AB, som är Heby kommuns näst största hyresvärd, i framtiden ska bli självförsörjande på el ska bli verklighet genom en bred satsning på solenergi.

– Vi har hela tiden arbetat för en klimatsmart elförsörjning vilket bland annat resulterat i att all el vi köper är förnybar, att vi skrotat pellets- och oljepannor och att större delen av vårt fastighetsbestånd är fjärrvärmeanslutet. Därför känns steget att satsa på solel helt naturligt, säger Ilona Carlengård som driver fastighetsbolaget tillsammans med Leif Lindh.

Satsningen sker i samarbete med Kenneth Mårtensson, tidigare vd för Sala-Heby Energi AB som numera är verksam i egna bolaget KM Energi. Mårtensson tog för ett knappt halvår sedan kontakt med paret Lindh-Carlengård.

– Jag fick paret intresserat av en solelsatsning och de löpande diskussionerna resulterade i bildandet av koncernbolaget Sol i Himmelriket med planen att förse bolagets fastigheter med solel, berättar Kenneth Mårtensson.

Ett beslutsunderlag ska nu arbetas fram, därefter kan själva utbyggnaden ta sin början.

– Går allt enligt ritningarna räknar vi med att påbörja installationen av två till fyra solelanläggningar under det närmaste året där de första planeras att takmonteras på fastigheter i Heby, Morgongåva och vid Gårdsjö Älgpark, berättar Leif Lindh.

På längre sikt är visionen att bolagets samtliga fastigheter i kommunen, som i dag ger plats för ett 100-tal lägenheter i bland annat Heby, Morgongåva, Harbo och Tärnsjö, ska förses med egenproducerad el till exempelvis allmänna belysningar, fläktsystem, hissar och andra elkrävande anläggningar. För att det ska bli verklighet krävs både regeländringar och att lagringstekniken utvecklas.

– En stoppkloss är exempelvis att skattelättnader för solenergi bara beviljas för fastigheten där solanläggningen är placerad, och inte till intilliggande fastigheter som anläggningen eventuellt också kan förse med energi. Utvecklandet av lagringstekniken behöver också tas ett steg längre, berättar Kenneth Mårtensson.

Leif Lindh ser flera mervärden när det gäller satsningen på solel.

– Självklart känns det bra att göra vad man kan för att skona miljön men jag tror också att satsningen kan vara ett framtida konkurrensmedel – inte minst bland yngre hyresgäster som i dag ofta är väldigt miljömedvetna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!