Ändå ger det inte tillräckligt, är samtidigt den åsikt som tränare, uppfödare och intresseorganisationer framför.
Av de drygt 360 000 hästar som finns i Sverige är omkring 20 000 tävlingshästar inom trav och ytterligare något tusen galopphästar. Enligt ATG:s vd Remy Nilson räknar man ett jobb på tio hästar, trav- och galoppsporten genererar i så fall drygt 2000 årsarbeten.
Hur trav-och galoppsporten ska finansieras är något som de som argumenterar emot ATG och det statliga monopolbolaget inte berör. ”Monopolet sjunger förhoppningsvis på sista versen” skrev EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M), på sin blogg i november förra året. Europeiska minimistandarder som ska skydda de som spelar på internet, är vad Fjellner vill ha, och konsumentskyddet ska stå i fokus anser han. Fjellner är inte ensam om att attackera det statliga svenska spelmonopolet, och liknande monopol i andra EU-länder. Annie Lööf, ledare för Centerpartiet och nu näringsminister, skrev 2009 i ett debattinlägg på Newsmill ”att skrota statens spelmonopol skulle naturligtvis svida i den svenska statskassan, men inte så mycket mer... ett licenssystem bör upprättas ... de utländska spelföretagen har också ett flertal gånger hävdat att de gärna sponsrar idrott och missbruksvård”.
Onlinespel via utlandsbaserade bolag som exempelvis Unibet och Ladbrokes gör att det statliga spelmonopolet inte gått att upprätthålla, internet går ju över landgränser. Reklam för spel via utlandsbaserade bolag har inte heller gått att stoppa, reklamen körs på tv-kanaler med säten i andra länder, och når då svenska tittare. Främjandeförbudet innebär att det är olagligt att uppmuntra till spel hos andra spelbolag än de som godkänts av svenska myndigheter. I juni i fjol beslutade Svea hovrätt att fria flera dagstidningar som stått åtalade för brott mot främjandeförbudet efter att ha publicerat annonser för utländska spelbolag.
ATG stämde 2007 spelbolaget Unibet för intrång i ATG:s databas. Spelbolagen använder ATG:s tävlingsplaner och startlistor, vilket ATG hävdar kränker deras immaterialrättigheter. I februari 2011 tilldömdes ATG ett vederlag på 35 miljoner kronor. Unibet har överklagat domen till Svea hovrätt.
I den rapport som Jordbruksverkets presenterade i slutet av december 2011, Hästhållningen i Sverige, är det professionella travtränare som ser minst möjligheter till utveckling inom sin näringsverksamhet. Höga kostnader och dålig lönsamhet är de största problemen enligt tränarna. Svensk Travsport har upprepade gånger begärt att totoskatten, skatten på spel via ATG, ska sänkas. Kravet är en sänkning från elva procent av spelomsättningen till 7,5 procent från 2013. Mellanskillnaden, 250 miljoner vill organisationen använda till att stimulera hästägande, och därmed också skapa flera jobb inom hästnäringen.