Hotad hackspett hemligstämplad

Uppgifter om förekomsten av den utrotningshotade vitryggiga hackspetten i Färnebofjärdens nationalpark är hemliga.Åtgärder motiveras av att antalet fåglar är så oerhört litet.

Heby2005-10-19 00:00
Däremot är uppgifter som rör vargar i Uttersbergsreviret i norra delen av Västmanlands län offentliga.
Ornitologen Stig Holmstedt inventerar den vitryggiga hackspetten varje år. Han säger till UNT att det görs enstaka observationer av fågeln inom Färnebofjärdens nationalpark.
Åtgärder vidtas för att underlätta för fågelns överlevnad under kalla vintrar och för att få den stationär. Till exempel placeras talg ut som fågeln kan livnära sig på.

Hemligstämplat
Men hur många vitryggiga hackspettar det finns och var observationer av den gjorts är alltså uppgifter som länsstyrelsen i Västmanlands län hemligstämplar.
Lagrummet som åberopas är sekretesslagens 10 kapitel och första paragraf om sekretess med hänsyn till intresset att bevara djur- och växtarter.
—Paragrafen innebär att när någon begär att få ut uppgifter om en utrotningshotad djurart, vilket vitryggen är, så prövar länsstyrelsen om utlämnandet av uppgiften kan motverka möjligheten att bevara arten, uppger naturvårdsdirektör Christina Lindahl på länsstyrelsen i Västerås.

Finns i fågelbok
Den vitryggiga hackspetten kommer dock att förekomma i den fågelbok om nationalparken som Naturvårdsverket skall utge. Bokens författare är Stig Holmstedt.
—Meningen var att den skulle vara tryckt till invigningen av Naturrum i Gysinge i somras, men av någon anledning har den ännu inte utkommit, säger han.
När det gäller vargens förekomst i Västmanlands län är uppgifterna inte belagda med sekretess, trots det hat som ibland riktas mot vårt största rovdjur från jägarkåren.
År 2003 etablerade sig ett vargpar, ett så kallat alfapar, i Uttersbergsreviret i Skinnskattebergs kommun i norra delen av länet.

Valpar även i år
Förra våren föddes tre, kanske fyra valpar. Observationer talar för att paret även i år fått valpar.
—Hur många vet vi inte ännu, vi måste ha spårsnö för att kunna ta reda på det, säger Göte Hamplin rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerås.
Fjolårsvalparna kan bli kvar i flocken ett år till eller mer.
Öppenhet om vargarna menar Göte Hamplin är den bästa metoden.
—Vi har en vargtelefon dit folk kan ringa för att få veta var vargarna senast rapporterats. Det har lugnat många.
Vargarna i Uttersbergsreviret har inte dödat något tamdjur, varken boskap eller hundar. Men, säger Göte Hamplin, det finns en allmän oro och många drar sig för att släppa sin hund lös i skogen.

Ingen tjuvjakt
—Vargen tar också en del älg och några jaktlag har därför tvingats minska tilldelningen under årets älgjakt, och det är inte populärt.
Men någon tjuvjakt på vargarna har inte förekommit.
Närbelägna Grimsö viltforskningsstation pejlar dem regelbundet och vid sidan av Göte Hamplin finns två spårutbildade privatpersoner som vid behov kan anlitas för att hålla koll koll på dem.
—Vi får många rapporter om vargobservationer. I genomsnitt nio av tio är felaktiga. Men vi för bok på alla uppgifter som kommer till vår kännedom, säger Göte Hamplin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!