Hopp för hackspetten

Kanske kan det lyckas att rädda den utrotningshotade vitryggiga hackspetten i Nedre Dalälven. Förra sommaren sattes fyra unga vitryggar ut i nationalparken.

Foto: Fredrik Wilde / Scanpix

Heby2008-06-17 21:19
Under våren har Naturskyddsföreningens hackspettnätverk inventerat området.
- Man har konstaterat säkra spår efter den i Färnebofjärden och sannolika spår vid älven i Dalarnas län, uppger biolog Karin Jakobsson på länsstyrelsen i Gävleborgs län.
De olika hackspettarna har arttypiska sätt att hacka efter insekter. Det är därför inte särskilt stor risk att vitryggen förväxlas med någon annan hackspett.
På våren kan man locka fram observationer genom att härma deras revirhävdande trumningar eller genom att spela upp det ljudet från en bandspelare.
- Några observationer har inte gjorts i Färnebofjärden. Det kan bero att de helt enkelt inte finns kvar här längre, men det kan också betyda på att fåglarna ännu är för unga för att hävda revir.

Nedre Dalälven är en av landets bästa biotoper för den vitryggiga hackspetten som kräver gammal lövskog för att hitta mat. Den spirande optimismen att kunna rädda fågeln beror också på att när årsungar av vitryggen sattes ut i ett område i Värmland sommaren år 2006 resulterade det i en häckning sommaren därpå varvid alla fyra ungarna överlevde.
Hoppas ni på häckning i Färnebofjärden i sommar?
- Ja, naturligtvis, men det beror på många faktorer. Vi vet att det funnits en äldre ensam hona här i flera år. I fjol satte vi ut unga tre hanar och en hona. Men i naturen är dödligheten 70 till 80 procent. Dessutom är det som sagt inte självklart att ungarna från i fjol hunnit bli könsmogna i år.
Karin Jakobsson avslöjar att man planerar att sätta ut fler årsungar i Färnebofjärden i nästa månad.
- Hur många det blir beror på tillståndet att ta in dem från Norge och hur många ungar man får fram på avelsanläggningen Nordens Ark. Kanske blir det fyra stycken som i fjol, säger Karin Jakobsson.

På 1990-talet gjordes försök att placera ungar av vitrygg i andra hackspettsarters bon och även att sätta ut vuxna fåglar i Färnebofjärden.
- Det lyckades inte. I dag anses just årsungar som kan flyga ha den största chansen att klara sig, säger Karin Jakobsson.
Den vitryggiga hackspetten är en så kallad paraplyart, det vill säga där den finns vet man att ett flertal andra arter vars existens också är akut hotad av det moderna skogsbruket lever, exempelvis cinnoberbaggen, hårklomossan och flera lavar och svampar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om