Maija Jensen har tillsammans med sin familj serverat luncher sedan i somras i Östervåla gästgivargårds anrika lokaler. Veckorna före jul serverades också välbesökta julbord på Gästis. Hoppetgruppen AB, som haft flyktingboende i lokalerna de senaste åren, har hyrt ut restauranglokalen till familjen Jensen i väntan på en köpare till fastigheten. Nu planerar familjen Jensen för en fortsättning av restaurangverksamheten i Östervåla – i den tomma tidigare restauranglokalen vid torget bredvid klippsalongen, som tidigare bland annat inrymt en pizzeria.
– Vi har haft blickarna på lokalen under ganska lång tid, eftersom vi vetat om att vi inte kommer att bli kvar för alltid på Gästis. Lokalen har ju stått tom länge och placeringen mitt i samhället är passande, säger Maija Jensen.
Lokalen ägs av kommunägda Hebygårdar. För att Maija Jensen och hennes personal, som i huvudsak består av maken och en dotter, ska kunna flytta restaurangen till torget krävs renovering och anpassning av lokalen.
– Vi för en diskussion med Hebygårdar, och vår förhoppning är att vi ska komma överens om en bra lösning, säger Maija Jensen.
Under jul- och nyårshelgerna har inte restaurangen på Gästis hållits stängd, och skulle det lösa sig med den nya lokalen kommer de inte att använda sig av Gästislokalen mer.
– Vårt serveringstillstånd sträckte sig till 31 december och ska vi ansöka om ett nytt tillstånd kostar det ganska mycket pengar. I så fall avvaktar vi och nyöppnar i stället i de nya lokalerna när de i så fall står klara, säger Maija Jensen som dock inte stänger dörren helt för en fortsättning på Gästis.
– Ett problem med Gästis är att det är svårt att få upp värmen i lokalerna vintertid. Men skulle det inte lösa sig med den nya lokalen talar mycket för att vi nyöppnar på Gästis igen framåt vårvintern, om fastigheten inte är såld och om vi får tillstånd av fastighetsägaren att göra det, säger hon.
Restaurangen på Gästis har det senaste halvåret lockat i genomsnitt runt 40 lunchgäster och haft en omsättning på cirka 70 000 kronor i månaden.
– Vi är nöjda så här långt, säger Maija Jensen som mött mycket uppskattning från ortsbefolkningen för lunchrestaurangen.
– Folk tycker om att komma till restaurangen och många uttrycker uppskattning över att vi vill satsa på en restaurang i Östervåla, säger hon.