Hon tog över populära restaurangen av en slump

Det var till stor del slumpen som gjorde att Marina Rosén tog över World Tree i Tärnsjö. Nu ska restaurangen drivas vidare med nytt koncept och en kock som har varit ansvarig för Nobelmiddagen.

Marina Rosén är ny ägare till World Tree i Tärnsjö. Med på bilden är sonen Axel Vegraeus.

Marina Rosén är ny ägare till World Tree i Tärnsjö. Med på bilden är sonen Axel Vegraeus.

Foto: Malin Jansson

Heby2022-07-20 20:00

Marina Rosén beskriver sig själv som en tusenkonstnärsmänniska. Hon har haft en egen redovisningsbyrå i 25 år, är vårdutbildad och har bland annat jobbat som städare, vaktmästare och fritids- och syslöjdslärare. Och nu har hon tagit över restaurangen World Tree i Tärnsjö.

– Jag hjälpte Phillip (den tidigare ägaren av restaurangen, reds. anm.) att skriva ett juridiskt avtal och så gjorde vi spontant en deal han och jag. Det är lite så jag är, det bara händer saker. Jag kom hem på kvällen och sa: "Barn, jag har köpt en restaurang!", säger Marina Rosén och skrattar.

– Först var jag lite skeptisk till hur vi skulle hinna med, eftersom vi bor på en gård med djur och ett stort hus. Men jag blev glad också, framför allt för att det är något som vi inte har gjort förut, säger hennes son Axel Vegraeus, som jobbar som servitör på restaurangen i sommar.

undefined
Marina Rosén är ny ägare till World Tree i Tärnsjö. Med på bilden är sonen Axel Vegraeus.

Även om Marina har jobbat med många olika saker kan hon inte titulera sig kock. Hon övertalade därför vännen Börje Klingeryd, vars fru Adina Olteanu äger World Tree tillsammans med Marina, att ta den rollen.

– Jag har ett stort hjärta till Marina och kände att jag ville göra det här, både för min och hennes skull. Man ska följa sitt hjärta, säger Börje Klingeryd.

Han har jobbat i krogbranschen i 50 år och har lagat mat på allt från folkliga lunchrestauranger till stora banketter. Mellan åren 1989 och 1996 var han kallskänkschef i Nobelköket och var bland annat ansvarig för att planera Nobelmiddagen. Några gäster som Börje Klingeryd planerat middagen åt är bland andra Nadine Gordimer och Toni Morrison, som fick Nobelpriset i litteratur år 1991 respektive 1993.

– Min erfarenhet kommer märkas på så sätt att jag inte vill göra avkall på råvaror. Det ska vara bra råvaror, närodlat så långt det går, och praktiskt taget all mat ska lagas från grunden, säger han.

undefined
Börje Klingeryd har jobbat i krogbranschen i 50 år. Han har bland annat varit kallskänkschef i Nobelköket och ansvarig för att planera Nobelmiddagen.

Restaurangen, som åtminstone till en början kommer att behålla namnet World Tree, serverar svensk husmanskost till lunch och klassisk à la carte till middag. En av planerna framöver är att ha temakvällar på lördagar.

– Det kan till exempel vara sushi, skaldjur eller gallisk afton. Vi vill att det ska finnas lite av allt men kan inte ha allt på menyn, och då kan vi ha det som tema i stället, säger Marina Rosén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!