Hon förlorade en familjemedlem — samlade ihop 72 000

Petras svägerska gick bort i cancer. Då startade hon en insamling och vann en privatkonsert med världsstjärnorna First Aid Kit.

Petra Eidhagen och hustrun Emma tillsammans med Wilma (i famnen) och trillingarna Alexandra, Julia och Melanie.

Petra Eidhagen och hustrun Emma tillsammans med Wilma (i famnen) och trillingarna Alexandra, Julia och Melanie.

Foto: Peter Bohlin

Heby2020-11-20 18:00

Sommaren 2019 fick Vittingebon Petra Eidhagens frus syster Malin beskedet som slog tillvaron i bitar, hon hade fått bröstcancer. Som om inte det vore nog visade det sig att det var en ovanligt aggressiv bröstcancer som också hade spridit sig till levern. 

— Vi visste från början att förutsättningarna inte var bra. Läkarna gav henne bara några dagar kvar att leva om hennes lever inte klarade av behandlingen, så vi levde verkligen timme för timme under den perioden, säger Petra Eidhagen. 

Men trots de dystra oddsen svarade Malins kropp bra på behandlingarna. Efter ett år med intensiva och tuffa behandlingar kunde läkarna inte längre se någon cancer i de delar av kroppen som hade varit drabbad, men glädjen blev kortvarig. Bara ett par veckor efter det positiva beskedet visade det sig att cancern hade spridit sig till hjärnan. Trots att Malin fortsatte att kämpa orkade inte hennes kropp längre och under hösten 2020 gick hon bort. 

— Hon var bara 30 år och lämnade två barn och sin man efter sig. Det var så sårande och kändes så orättvist, det här ska ingen behöva gå igenom någonsin, säger Petra Eidhagen. 

Den hårda kampen som Malin gick igenom fick Petra att vilja göra någonting. Då såg hon på Cancerfondens hemsida att man kunde starta en insamling för att samla in pengar till cancerforskningen. 

— Ju mer pengar forskningen får så ökar ju chansen att färre behöver genomlida det som Malin och hennes familj tvingades gå igenom, för det är något ingen ska behöva göra. Så jag tänkte väl att det här är ett bra sätt för mig att bidra med något litet. För det känns viktigt att alla gör vad man kan, hur stort eller litet bidraget än är. 

Men Petras bidrag blev allt annat än litet. Hon spred insamlingen i sina sociala medier och bad alla som hade möjlighet att skänka pengar med målet att få ihop 5 000 kronor. Men hon märkte ganska snabbt att det skulle överstigas, när insamlingen var klar hade hon fått ihop över 72 000 kronor. 

— Det här hade jag aldrig kunnat tänka mig. Det uppskattas något otroligt, det engagemanget det här har skapat är overkligt och jag är så tacksam för det här.

Går det att finna någon tröst i att det är så många som har engagerat sig i det här trots det jobbiga som hela familjen har gått igenom?

— Jo det tycker jag ändå. Nu i coronatider är det ju väldigt svårt att stötta, hälsa på och vara där för varandra. Då är ju det här ett sätt för folk att visa sitt stöd på det sättet man kan. 

undefined
"Vinsten ligger i att vi har samlat ihop så otroligt mycket pengar till något som förhoppningsvis gör att färre människor tvingas gå igenom vad Malins familj har tvingats göra."

Insamlingen var en del av Cancerfondens Rosa bandet-kampanj för forskning om bröstcancer. När kampanjen var över visade det sig att Petras insamling var den som hade dragit in mest pengar i hela Sverige. För det kommer hon och sju vänner få en privat konsert av det svenska världsbandet First Aid Kit. 

— Det känns såklart jättekul att få det som ett extrapris. Men det är ju inte konserten som är segern i det här. Vinsten ligger i att vi har samlat ihop så otroligt mycket pengar till något som förhoppningsvis gör att färre människor tvingas gå igenom vad Malins familj har tvingats göra. 

På grund av pandemin har konserten blivit framskjuten och när den blir av är inte klart. Men Petra har inga problem att välja ut vilka som ska få följa med på den unika musikupplevelsen. 

— Det här är en seger för Malin. Så det är hennes närmaste som får följa med, hennes mamma, tre systrar och hennes man. De som har funnits där hela vägen helt enkelt.

Cancerfonden

Cancerfonden grundades som en reaktion på den dåliga prognos för cancersjukdomar som rådde i Sverige på 1950-talet. Sedan 1951 har Cancerfonden delat ut 11 miljarder kronor till svensk cancerforskning. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid. Under 2019 avsattes 770 miljoner kronor vilket är den största satsningen hittills.  

Cancerfonden får inga statliga bidrag utan är helt beroende av gåvor.

Källa: Cancerfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!