Hon fixar bröllop på löpande band

Sonja Engelholm Pettersson i Vittinge sadlade om från distriktssköterska till bröllopsfixare med en bondgård som bas. - Att gifta sig är en av livets stora upplevelser. Jag blir glad om bruden säger att jag fått henne att känna sig speciell, säger hon.

Vad fina ni är! Stefan Eckerman och Camilla Ånöstam provar kläder och smycken hemma hos Sonja Pettersson i Bröllopsgården i Säby söder om Heby.

Vad fina ni är! Stefan Eckerman och Camilla Ånöstam provar kläder och smycken hemma hos Sonja Pettersson i Bröllopsgården i Säby söder om Heby.

Foto: Hans Lundgren

Heby2008-08-08 00:01
Camilla Ånöstam och Stefan Eckerman provar sina högtidskläder inför bröllopet. Sonja Engelholm Pettersson, som driver Bröllopsgården i Vittinge kyrkby, har plockat fram tjugo brudklänningar som ska testas.
Slutligen bestämmer sig Camilla Ånöstam för en cremefärgad axelbandslös klänning med frasande släp och pärlbroderier. Den ska hon bära tillsammans med ett pärlhalsband och ett kristalldiadem. Camilla Ånöstam är själv en aning förvånad över klänningsvalet.
- Den är så himla mycket brud. Normalt brukar min klädsmak vara enklare, säger hon.

Platsen för det förestående bröllopet är "Den ofullbordade salen" på Skokloster slott.
- Det är Camillas val, säger Sonja Engelholm Pettersson. Det är viktigt att det finns tid att prova, fundera, prova igen flera gånger innan man bestämmer sig.
Sonja Engelholm Pettersson går grundligt till väga. Först samtalar hon med kunden om bröllopet och förväntningarna:
- Jag vill veta om det finns något färgtema. Om det är ett kyrkligt eller borgerligt bröllop, om det finns hemliga inslag och så vidare.
Det handlar också om att grundlägga ett förtroende. Sonja Engelholm Pettersson arbetade som distriktssköterska innan hon bytte yrkesbana. Men hon har fortfarande nytta av erfarenheterna från sitt tidigare arbete.
- Tystnadsplikten har jag tagit med mig till det här jobbet, säger hon.

Bröllopsgårdens idé - att erbjuda bröllopskläder, (numera också balkläder och frackar till disputationer) samt råd och service - fick Sonja Engelholm Pettersson när hon gifte sig med lantbrukaren Örjan Pettersson för elva år sedan.
Nu har affärsidén blommat ut. Det är strängt taget bara under oktober som det är litet stiltje.
- Här på gården finns en romantisk och lugn miljö där jag tar emot bokade besök. Jag ger varje kund personlig service. Hela utstyrseln finns här. Kunden slipper åka till flera ställen.

Camilla Ånöstam och Stefan Eckerman har besökt Sonja Engelholm Pettersson flera gånger inför bröllopet. Allt ska vara perfekt.
Sonja Engelholm Pettersson visar Camillas syster Mia Hoffman hur hon skall häkta upp släpet till festen och hur strassbroschen bäst fästes i tyget.
Nu skall Camilla och Stefan, som snart båda heter Eckerman, ta med sig kläderna och de övriga attiraljerna hem till Uppsala.
Men det är inte bara att ta dem över armen och sätta sig i bilen.
- Kläderna måste naturligtvis fraktas så att de inte blir skrynkliga och hängas väl i bostaden till den stora dagen infaller. Då fordras också försiktighet så att ingen olycka inträffar. Jag finns på sätt och vis med hela vägen fram, säger Sonja Engelholm Pettersson som strukit varje persedel.

Hon tror att hon inspirerat fler kvinnor på landsbygden att våga satsa på bröllopsbranschen och samarbetar med flera andra företag som också inriktar sig på bröllop. Ett av dem är Hemlins festservice i Altuna, som drivs av Jaana Kallio och hennes make Fredrik Hemlin. Jaana Kallio hade en gedigen hotell-och restaurangutbildning i bagaget när hon flyttade till makens hemgård Mälby i Altuna norr om Enköping. Hemlins Festservice fungerar som ett komplement till gården.
- Vi hyr ut porslin, dukar, servetter och allt som ingår i en festdukning enligt de önskemål som kunderna har. Antingen packar vi sakerna och kunderna hämtar dem och dukar upp själva, eller också kan vi hjälpa till med frakter, uppdukning och även servering, det är kunden som avgör, säger Jaana Kallio.

Paret startade företaget i vintras och har hunnit ordna ett knappt tiotal fester, bröllop och födelsedagskalas. I början av juli fick de också tillgång till en lokal i Nybron nära Altuna där de kunnat ställa upp demonstrationsdukningar med olika färgteman och blomsterarrangemang.
- I nätverket av företagare runt Bröllopsgården finns förutom vi också handelsträdgården i Morgongåva, en sminkös och stylist, en tårtdesigner och ett företag som erbjuder handgjorda kort för olika tillfällen och behov. Vi har själva tänkt att från och med hösten också erbjuda cateringmat till våra kunder, och då är vårt nätverk ganska komplett vad gäller behov för att ordna fester, säger Jaana Kallio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om