Hon blir specialist på arbetstid

Susanne Eriksson i Heby är en av de första i landet som utbildar sig till specialistsjuksköterska genom utbildningsprogrammet AST, där hon kombinerar arbete och studier med bibehållen lön.

Susanne Eriksson stortrivs med att kombinera akademiska studier till specialistsjuksköterska med arbete på Tegelbackens äldreboende i Heby.

Susanne Eriksson stortrivs med att kombinera akademiska studier till specialistsjuksköterska med arbete på Tegelbackens äldreboende i Heby.

Foto: Johan Eriksson

Heby2016-05-22 13:00

Susanne Eriksson från Heby tvekade aldrig när hon förra hösten erbjöds chansen att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska inom äldrevård genom det så kallade AST-programmet.

LÄS MER: Heby satsar på skolsköterskor

– Jag kände direkt att det här var något för mig och nappade direkt, berättar hon.

Susanne Eriksson är först ut i Heby kommun och dessutom en av de första i hela landet som går på AST-programmet, som är en akademisk specialisttjänstgöring i regi av Vårdförbundet. Den innebär att en sjuksköterska anställd i en kommun har möjlighet att under två års tid kombinera akademiska halvtidsstudier på distans med halvtidsarbete – och samtidigt behålla sin lön med gällande kollektivavtal.

– Jag började på programmet i höstas och jag är mycket nöjd. Det har också mer och mer gått upp för mig hur mycket det finns att lära sig inom området äldre och multisjuka, säger hon.

Susanne Eriksson har arbetat inom sjukvården hela livet. Först som undersköterska, sedan som sjuksköterska och efter det som operationssjuksköterska på Västerås sjukhus. Till äldreboendet Tegelbacken i Heby kom hon i början av 2015.

– Jag längtade då framför allt efter mera patientkontakter – med vakna patienter, säger hon med ett leende.

Tegelbacken innefattar ett ordinärt äldreboende, ett korttidsboende och ett demensboende.

– Här får jag varaktiga patientkontakter och en chans att vara med och påverka enskilda patienters och boendes livssituation. Jag får också själv jättemycket tillbaka i mitt jobb med de äldre.

En längtan efter att lära sig mera om äldrevård var huvudanledningen till att Susanne Eriksson påbörjade utbildningen. Hittills har hon bland annat studerat ämnen som demenssjukdomar, diagnostik, behandling och omvårdnad.

– För mig känns det perfekt att kombinera studier och arbete, det ger en naturlig koppling och jag får ibland också vissa uppgifter jag ska utföra på arbetet, säger hon.

Heby kommun var i slutet av 2014 först ut i hela landet med att skriva avtal med Vårdförbundet om AST-utbildning, något som uppmärksammats inom medicinska kretsar.

– I grunden handlar det om att vi vill ha sjuksköterskor med extra kompetens på det här området men genom satsningen vill vi också visa att vi är en attraktiv arbetsgivare. Vi vill locka fler sjuksköterskor att söka jobb i Heby, berättar kommunens verksamhetschef Björn Dahlström.

Kommunens åtagande innebär bland annat att man står för den bibehållna heltidslönen samt att det efter studietidens slut upplåts en specialistsjukskötersketjänst för den anställde. Just nu är Susanne Eriksson ensam om att gå utbildningen från Heby kommun, men förhoppningen finns att fler ska följa.

– Det är ju faktiskt så att det inte går att få en mycket mer förmånlig möjlighet att utbilda sig, säger han.

Något som Susanne Eriksson själv håller med om.

– Inom vårdyrkena, där vidareutbildning oftast inte ger jättemycket mer i plånboken, är det ju extra viktigt att inte behöva ta studielån, vilket AST-utbildningen ju möjliggör.

När hon är klar med utbildningen ska hon börja på en tjänst som specialistsjuksköterska i kommunen. AST-satsningen kan göra att statusen på yrken i äldrevården höjs, tror hon.

– Jag tycker att våra äldre förtjänar det bästa, och jag hoppas också att AST-satsningen bidrar till att höja statusen på vården av äldre.

Utbildning ska ge fler specialister

Fyra landsting har tecknat avtal med Vårdförbundet om införande av AST-utbildning (akademisk specialisttjänstgöring) för sjuksköterskor medan det i sju landsting pågår diskussioner. I sex andra regioner har landstingen infört satsningar som liknar AST. AST-avtal har också tecknats av fyra enskilda kommuner, där Heby är en.

Vårdförbundet tror att antalet landsting och kommuner i AST-samarbetet kommer att fortsätta öka. ”Anledningen är den stora bristen på specialistsjuksköterskor. Det här är en personalgrupp som minskat med 20 procent under den senaste 20-årsperioden”, säger Cecilia Sandahl, presschef på Vårdförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!