Höjd vattennivå hjälper inte hotade sjöar
Grunda och flacka Uppländska sjöar som hotas av igenväxning och på sikt utplåning kan inte hjälpas med nya vattendomar som innebär att vattennivån permanent höjs.
Vansjöns vattenspegel glittrar igen. Nu hoppas Hillevi Bohlin, Hans-Åke Klingse och Staffan Lund på att Miljödomstolen tillåter en regleringsdamm i sjön.
Foto: Hans Lundgren
Föreningen Vansjöns-Nordsjöns Väl har i tio år arbetat för att rehabilitera de båda slättsjöarna. De utgör tillrinningsområde för Örsundaån som i sin tur rinner ut i Hjälstaviken i Mälaren som står i förbindelse med Östersjöns av människan snart dödade livsrum.
- Det har varit en lång utbildningsväg för oss allihop i föreningen att nå fram till de här insikterna, säger Staffan Lund i By.
Nedanför hans köksfönster glittrar Vansjön i solen. Fågellivet har återkommit, fisken har också hämtat sig.
- Men för tio år sedan kunde man periodvis inte se någon vattenspegel, än mindre åka båt i sjön, säger lantbrukaren Hillevi Bohlin vars nötkreatur betar vid sjön.
Nu väntar man på att få bygga en regleringsdamm i Svanevik. Med den kan naturens variationer efterliknas så långt det är möjligt efter de tidigare stora ingrepp som människan gjort.
Arbetet på att restaurera Vansjön och Nordsjön har gått upp och ner.
När det för några år sedan kändes motigt att fortsätta projektet fick man en summa pengar ur Sala Sparbanks Miljonen.
- Det var avgörande då för att orka fortsätta. säger Hillevi Bohlin.
Nästa stora framgång var beskedet för en tid sedan att Kammarkollegiet kommer att företräda det lokala sänkningsföretaget i den förhandling om förändrad vattenregim som kommer att hållas senare i år i Miljödomstolen.
- Det visar att underlaget för vår ansökan om en ny vattendom är väl underbyggd och att det finns en stor miljö- och allmännytta att vinna, säger Staffan Lund.
Det finns flera grunda slättsjöar bara i Västra Uppland och Nordöstra Västmanland som kan hjälpas med samma metoder som nu är på god väg att rädda Vansjön och Nordsjön.
Under årens lopp har den lokala föreningen anlitat flera experter (vars rapporter kan läsas på föreningens hemsida www.vnval.se) och samtalat med ett 80-tal av de berörda fastighetsägarna.
- Vi försökte inte sälja en färdig idé om hur sjöarna skulle räddas. Folk fick säga vad de tyckte, föreningen behövde bra synpunkter, säger Hans-Åke Klingse, fritidsboende vid Vansjön sedan 1963 och ordförande i fiskevårdsföreningen.
För att vinna jordbruksmark och för att dra nytta av vattenkraften härifrån till gruvdrift och Molnebo bruk byggdes en kanal som dränerade sjöarna. Utan några ingrepp hade många av dagens hus och gårdar vid sjöarna aldrig byggts eftersom där varit sjöbotten.
Den planerade dammen i Vansjön gör det möjligt att behålla vårfloden, släppa ut mer vatten än i dag under sommarmånaderna och fylla på mer i oktober och november.
- Genom att vattenvolymen över året varierar, men i en jämnare takt än nu, behålls mera vatten i sjöarna vars kvalitet kan förbättras därför att det påverkas av naturliga renande processer, säger Staffan Lund.
- En naturligare hydrologi motverkar också igenväxningen, tillägger han.
Men för att lyckas maximalt fordras också utbildning.
- Att sluta använda tvättmedel med fosfor betyder mycket. Det är något som alla kan bidra med, eftersom det i dag finns ett stort utbud av fosforfria tvättmedel.
Under samtalet Staffans Lunds kök kommer man in på miljöarbetet i större format. Att allt i naturen hänger ihop.
- Östersjön, vars framtid jag arbetar med i mitt yrke, är inte minst drabbad av dikningar och dräneringar som gjorts på land. Tillrinningsområdena som förr fungerade som en naturens "renande njure" har i stor utsträckning försvunnit.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!