Höftopererad tvingas bo på motell
En 79-årig höftopererad man bor i ett litet rum på Heby motell där hans fru sköter honom.Begäran om åtminstone en veckas eftervård nekades av kommunens biståndshandläggare.
I detta lilla utrymme bor den höftopererade mannen och hans hustrun för närvarande.
Foto: Hans Lundgren
— Jag tycker att det är tråkigt att det här paret inte upplevt att vi inte lyssnat på dem. Men vi anser oss hänvisade till att det råder intagningsstopp på Torggården, säger biståndshandläggare Jessica Eriksson i Östervåla.
Mannen och hans hustru bor normalt i ett flerbostadshus i Heby som nu genomgår stamrenovering. Under den tiden saknas vatten och avlopp i huset. Därför hyrde paret ett rum i motellet vid Heby värdshus. Rummet har ingång direkt från gatan och är utrustat med våningssängar, bord, ett par stolar samt en toalett med dusch.
— Vi flyttade hit för fyra veckor sedan på grund av stamrenoveringen. Det är ett billigt boende och vi äter på värdshuset, berättar manens hustru.
I början på andra veckan fick maken
meddelande från landstinget om en snabb operationstid:
— Han vill inte tacka nej, höften har länge varit utsliten.
Mannen opererades den 4 september i Nacka. Fyra dagar senare kom han tillbaka till motellet på bår i en sjuktransport.
— Jag försökte att ordna något bättre för honom, säger hustrun.
Landstinget hänvisade till kommunen. Biståndshandläggaren i Östervåla förklarade att reparationer i lägenheten inte var något giltigt skäl för att få en plats på Torggården.
— Men min man har svårigheter att komma ner och upp ur sängen, och han har mycket ont, sade jag. Vi kommer knappt förbi varandra härinne, så trångt är det.
Hustrun till den höftopererade mannen säger att hon inte mötte någon förståelse.
— Man kände verkligen hur små och obetydlig människor vi är. Ingen från kommunen har varit här och tittat. Men vi har hankat oss fram. Maten är bra på värdshuset, och personalen där är vänlig och förekommande.
— Om en vecka får vi komma hem igen, då är renoveringen klar.
De visar sig att i ett annat av motellets åtta rum bor en äldre dam som också höftopererats. Hon säger att hon fick stanna på sjukhuset i två veckor och att hon var i bättre form när hon kom tillbaka till Heby än grannen, och att hon inte begärt något bistånd.
Kommunens enhetschef för bistånd och utredning, Karl-Gunnar Rova, säger till UNT att han inte kan uttala sig i det enskilda fallet med hänvisning till sekretesskyddet.
— Men enligt biståndshandläggare har det i inte gjorts någon ansökan om bistånd i det här fallet. Det är dokumenterat sig om ett rent informationsärende, och då kan vi inte göra något.
Karl-Gunnar Rova säger också att "det inte låter bra" hur mannen hanterats.
— Men jag måste i det här skedet lita på mina tjänstemän.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!